Mai mult de jumatate dintre romani considera ca trebuie aplicat principiul reciprocitatii in cazul statelor UE care ne impun restrictii pe piata muncii.

Peste 55% dintre romani sint de acord cu presedintele Traian Basescu, considerind ca o masura corecta fata de statele Uniunii Europene care ne impun restrictii pe piata muncii ar fi sa luam acelasi tip de atitudine. Aceasta este principala concluzie a unui sondaj realizat de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) in colaborare cu Universitatea din Oradea, la nivel national, pe aproape 1.400 de lucratori romani.

70% dintre respondenti au declarat ca, dupa 1 ianuarie 2007, piata din Romania va deveni o atractie pentru cetatenii straini. Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a declarat ca acest studiu "sta la baza deciziilor pe care statul roman va trebui sa le ia legat de liberalizarea pietei muncii dupa integrare" si ofera pozitia cetatenilor romani fata de acest subiect.

Peste 7.000 de straini muncesc in Romania

Sondajul realizat in luna august 2006 mai releva ca aproape 54% dintre respondenti s-au aratat optimisti ca, dupa aderare, romanii vor putea munci liber in statele Uniunii Europene. Insa, aproape 3% dintre cei chestionati nu stiau ca Romania urmeaza sa intre in UE. Un procentaj asemanator s-a declarat impotriva procesului de aderare, pentru ca obligativitatea alinierii la standardele Uniunii Europene ar duce, in opinia lor, la disparitia unor produse traditionale, cum ar fi coliva, cirnatii, palinca.

Cit despre strainii care muncesc in Romania, aproape 67% dintre romanii chestionati au declarat ca cetatenii straini se integreaza cu usurinta la locul de munca, iar 93% au spus ca nu au avut probleme cu cetatenii straini care lucreaza in tara. Potrivit datelor DMS, peste 7.000 de permise de munca au fost eliberate pentru cetatenii straini pina in prezent, din contingentul total de 10.000 stabilit pentru anul 2006. Dintre acestia, doar un sfert sint cetateni UE, adica mai putin de 2.000.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.