Soferii vor putea da in judecata pietonii pentru avarierea masinii

Cursantii scolilor de soferi si conducatorii de masini cu mai putin de un an de experienta trebuie sa mearga cu 20 km/h mai incet decat colegii lor, iar luminile de intalnire se vor aprinde, de la 1 decembrie, si pe timpul zilei, in circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres, pe cele nationale si europene. Cine nu respecta noile reguli va primi amenzi contraventionale, puncte de penalizare sau va ramane chiar fara permis de conducere.

Mai sunt doar opt zile pana cand noua legislatie rutiera va intra in vigoare si cine nu o respecta va fi aspru sanctionat. "Daca circula pe rosu, fara sa se produca accidente, soferul primeste amenda. De la 1 decembrie, pe langa amenda, i se va retine si permisul de conducere. Depasirea neregulamentara, neacordarea prioritatii celorlalti participanti la trafic duce la retinerea permisului pe o perioada de 30 de zile, plus amenda.De asemenea, pietonii accidentati pentru ca au circulat prin locuri nepermise sau pe rosu poarta intreaga raspundere, in conditiile in care soferul a fost nevinovat. Ba, chiar soferul poate da in judecata pietonul pentru ca i-a stricat masina. Cu noua legislatie rutiera incercam sa responsabilizam atat soferii, cat si pietonii, sa reducem numarul accidentelor", ne-a spus Adrian Botezatu, subcomisar in cadrul Directiei Politiei Rutiere.

O alta noutate se refera la asigurarea masinii. Daca soferul nu face dovada detinerii acesteia in termen de 30 de zile dupa ce a fost deja sanctionat in acest sens, politia rutiera dispune direct radierea din evidenta a masinii. In ceea ce priveste luminile de intalnire (faza scurta), conducatorii motocicletelor si mopedelor (vehicul hibrid intre motocicleta si bicicleta) sunt obligati sa le foloseasca pe toata durata deplasarii pe drumurile publice. Soferii masinilor cu masa mai mare de 3,5 t sunt si ei obligati sa poarte echipament fluorescent-reflectorizant atunci cand parasesc vehiculul si se afla pe partea carosabila a drumului public.

Infractiuni noi

- Medicul de familie care stie ca pacientul sau, conducator auto, e inapt pentru a conduce masina personala risca amenda sau inchisoare de la 3 luni la 2 ani daca nu a anuntat politia, iar pacientul sau a ajuns sa faca un accident de circulatie, care s-a soldat cu ranirea sau uciderea unor persoane;

- Distrugerea cu intentie sau degradarea indicatoarelor, semafoarelor sau crearea de obstacole pe partea carosabila se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda;

- Organizarea sau participarea soferilor la intreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda;

- Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza blocarea cu intentie a drumului public, daca se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la traficul rutier.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.