In vreme ce majoritatea licentiatilor sunt fericiti ca au scapat de cei patru ani de studiu si au plecat la vanatoare de joburi, pentru absolventii facultatilor de medicina, greul de-abia acum incepe.

Examenul de rezidentiat care s-a desfasurat ieri, in cinci centre universitare, marcheaza doar jumatatea drumului pe care tinerii medici il au de parcurs in desavarsirea pregatirii. Desi ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, promite majorarea salariilor pentru medicii rezidenti, numarul candidatilor pentru locurile scoase la concurs cu aceasta ocazie, scade de la an la an.

Peste cinci mii de absolventi ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie au sustinut ieri, concursul pentru obtinerea unei specialitati. Avand in vedere ca salariul unui medic rezident la incadrare este de 470 RON, nu mai reprezinta nicio mirare, pentru nimeni ca numarul celor care sunt dispusi sa mai aloce inca sase ani pentru studiu, este din ce in ce mai mic. Astfel, potrivit ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, anul acesta se inregistreaza o scadere a numarului de candidati, cu aproximativ 492 de persoane, fata de anul trecut.

Nicolaescu ii intelege pe cei care abandoneaza cariera medicala

Desi constient ca foarte multi tineri abandoneaza pregatirea medicala din cauza salariilor foarte mici si se orienteaza spre alte domenii, ministrul considera ca pentru unii, aceste optiuni sunt mai avantajoase.

"Multi medicinisti au ales sa lucreze in companii farmaceutice sau ca agenti de vanzari. in fond, fiecare opteaza pentru ceea ce crede ca il avantajeaza mai bine", a sustinut Nicolaescu. Totusi pentru cei care partea materiala nu a cantarit foarte mult in decizia de continuare a studiului, ministrul se indura si promite cresteri salariale pentru anul viitor, cu 20-25 de procente. "Ne-am asumat aceasta responsabilitate, tocmai pentru a putea sa facem un dram de moralitate in ceea ce priveste salarizarea medicilor rezidenti", a declarat Nicolaescu.

Anuntul nu pare sa ii intereseze foarte mult pe tinerii care au iesit din salile de examen. Principala lor grija se refera la nota pe care au obtinut-o, preferand sa nu se gandeasca deocamdata cum vor trai din salariul de medic rezident. "Ne vom lua slujbe part-time pentru ca altfel nu cred ca ne vom descurca", a declarat o participanta la examen.

Chirurgia plastica, doar pentru elite

Dintre cei care au optat sa sustina examenul la grupa specialitatilor chirurgicale, marea majoritate ar alege o specializare in obstretica-ginecologie. Desi am fi tentati sa credem ca cea mai mare batalie se da pentru locurile destinate chirurgiei plastice, domeniul cu cea mai ampla dezvoltare in ultimii ani, am aflat ca aceasta este rezervata doar elitelor.

"Sunt doar patru locuri scoase la concurs si evident sunt destinate celor care au obtinut notele cele mai mari", ne-a explicat un viitor medic rezident. Nici spitalele in care vor fi repartizati nu le sunt indiferente tinerilor medici, acestia preferand unitatile medicale in care s-au facut investitii in aparatura. "Degeaba te duci la un spital daca nu ai pe ce sa lucrezi", a conchis o tanara rezidenta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.