Dupa ce a fost lansata cu surle si trambite acum cateva luni pe piata Occidentala, "Evanghelia dupa Iuda" a fost tradusa si in limba romana. Publicul romanesc are la dispozitie traducerea editiei engleze, patronata de prestigiosi cercetatori ai crestinismului primelor veacuri de dupa Hristos. Asa cum am mai aratat in numarul special dedicat subiectului in "Adevarul literar si artistic" (nr.819/ 20 mai 2006), mediatizarea excesiva - comparabila cu cea a filmului "Codul lui Da Vinci" - nu face decat sa deformeze mesajele reale ale acestui document apocrif (nerecunoscut de canoanele Bisericii crestine).

In cartea aparuta recent la Ed. Egmond, intitulata "Evanghelia dupa Iuda (din Codex Tchacos)", editata de Rodolphe Kasser, Marvin Meyer si Gregor Wurst (trad. din limba engleza de Adriana Badescu), sunt descrise in amanunt aventurile acestei descoperiri petrecute undeva, in desertul egiptean, la mijlocul anilor '70 ai secolului trecut.

Dupa ce a fost gasita intamplator in-tr-un mormant egiptean, de catre un cautator de comori ramas anonim, culegerea de papirusuri care avea sa poarte numele de "Codex Tchacos" (printre care este si "Evanghelia dupa Iuda") a avut un traseu sinuos: a trecut prin mai multe maini, s-au cerut sume astronomice, s-a deteriorat pe parcursul a 17 ani cat a fost depusa in-tr-un seif (in asteptarea unui cumparator generos) mai mult decat in cei 1600-1700 de ani cat a stat ascunsa sub nisipuri... Papirusul a ajuns astazi pe mana cercetatorilor, acestia reusind sa reconstituie peste 80% din continut si sa-l traduca din limba copta in care a fost scris.

Prin ce este alimentat de aceasta data senzationalul? Evident, este o alta abordare prin care sunt demontate teoriile crestine oficiale. Numai ca manuscrisul nu aduce nimic nou... Specialistii stiau de mult teoria gnostica. Gnosticismul a fost o miscare paralela crestinismului (ce incepea a se cristaliza), miscare in care erau combatute dogmele oficiale. In timp, crestinismul a supravietuit, pe cand gnosticismul a ramas doar un obiect de studiu pentru cercetatori si un fertil camp de inspiratie pentru diversele miscari pseudo-crestine.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.