Brutari, pompieri sau portari de institutii publice, cu totii muncesc pe timpul noptii. Oamenii, care nu tin cont de intunericul noptii si isi fac meseria atunci cand majoritatea dintre noi dormim bustean, sunt rasplatiti cu un spor de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca nocturna prestata.

Potrivit Codului Muncii, munca efectuata intre orele 22.00-06.00 este considerata munca de noapte, salariatul de noapte fiind persoana care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru.

Mai exact, portarii, brutarii, vanzatorii de la nonstopul din bloc, pompierii si chelnerii, fac parte din categoria salariatilor pe timp de noapte, si devin, astfel, beneficiarii unor avantaje pe care legislatia muncii le asigura acestor categorii.

Acestia au de ales intre reducerea cu o ora a programului de munca, fara ca acest lucru sa le afecteze salariul, si un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte.

Periodic, angajatorul trebuie sa asigure persoanelor care lucreaza pe timp de noapte un examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa aceea. In cazul in care sunt descoperite afectiuni ale inimii, salariatii vor fi trecuti la o activitate de zi pentru care sunt apti.

La sfarsitul carierei, brutarii si portarii cu experienta "nocturna" vor avea la pensionare un punctaj mediu anual mai mare fata de colegii de breasla care muncesc pe timp de zi, deoarece va fi luat in calcul si sporul de noapte de 15-25%. Varsta de pensionare e aceeasi: 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Munca "in schimbul III", motiv de divort

Nuti Deliu, medic primar de medicina muncii la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti, spune ca munca nocturna poate duce chiar si la divort. "Sanatatea e afectata de dereglarea programului de somn si alimentatie. Nu e vorba de boli cauzate de munca pe timp de noapte, ci de agravarea unor afectiuni cardiovasculare deja existente, tulburari de somn si probleme de ordin social. Programul de noapte al unuia dintre soti poate fi motiv de cearta, si, chiar mai grav, de divort. Adesea, salariatii aleg singuri programul de noapte pentru ca atunci dau randament", a spus medicul Deliu.

In galeriile de metrou, intretinerea sinelor se realizeaza pe timp de noapte, intre orele 23.30 si 5.00. Cei care presteaza aceasta activitate au un spor salarial de 15%. In statele din Uniunea Europeana noaptea e mai scumpa: un angajat dispus sa munceasca pe timp de noapte este la mare pret, beneficiile pentru persoanele care lucreaza pe timp de noapte fiind mult mai mari decat cele oferite de angajatorii romani. In Ungaria, munca realizata in turele de noapte este rasplatita cu un supliment salarial de 30%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.