In fiecare an, odata cu vremea rece, primim ca “bonus”, vrem - nu vrem, si cativa microbi de sezon. Vrei ca gripa sa nu se apropie de tine? Cel mai indicat este sa te vaccinezi!

Odata cu toamna a inceput sezonul racelilor si al gripei! Specialistii se asteapta ca o epidemie de gripa sa izbucneasca chiar la sfarsitul lunii noiembrie. Vaccinarea se practica preferabil in presezon epidemic (lunile octombrie-noiembrie).

Raspunsul imun devine protector la doua saptamani de la administrarea vaccinului. Vaccinarea este singurul mod eficient de protejare impotriva gripei. Virusul gripal sufera modificari rapide. De aceea este necesara vaccinarea anuala cu tulpini virale adaptate modificarilor. Vaccinul nu este eficient in toate cazurile in acceasi masura. In orice caz ofera o protectie de aproximativ 70%, iar imbolnavirile vor fi mai usoare, in cazul in care apar, si complicatiile sunt mult mai rare.

Indicatii

Asa cum au aratat cele mai recente studii, vaccinarea antigripala trebuie facuta nu doar persoanelor din grupele de risc (copiii, persoanele cu afectiuni cronice si cele de peste 65 de ani, chiar si cele mai tinere daca sunt fumatoare, femeile insarcinate, potrivit reglementarilor Organizatiei Mondiala a Sanatatii - OMS), ci si persoanelor care lucreaza in colectivitati largi, reduce ferm pierde-rile economice datorate absenteismului la locul de munca.

Dupa cum se stie, un episod gripal necesita repaus la pat de minimum cinci zile si o perioada de recuperare de pana la doua saptamani, ceea ce poate insemna pentru anumite companii chiar inchiderea acestora. Mai mult, unii pacienti pot dezvolta complicatii la gripa - cea mai intalnita fiind pneumonia - ceea ce reprezinta un potential pericol pentru viata acestora. Iarna, in regiunile cu clima temperata, cum este si cea a Romaniei, gripa evolueaza epidemic, afectand intre 1-5% din populatie.

Cine trebuie neaparat sa se vaccineze antigripal?

-Persoanele trecute de 60 de ani;

-Copiii peste 6 luni;

-Adultii cu afectiuni cardiovasculare: cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, etc.; pulmonare (astm bronsic, bronsita cronica etc.); metabolice (diabet zaharat etc.); afectiuni hepatice, renale, hematologice (leucemii) etc.; primitorii de transplant de organ; infectatii HIV.

Cei care, prin profesiune, vin in contact cu multe persoane si prezinta un risc ridicat de transmitere a infectiei:

- Personalul medical;

- Profesori;

- Persoanele care isi desfasoara activitatea in comert;

-Personalul de ingrijire a varstnicilor;

- O indicatie recenta de vaccinare se refera la persoanele ce calatoresc in • Asia in timpul unei epidemii de gripa aviara;

Este bine, insa, ca fiecare dintre noi sa se protejeze prin vaccinare impotriva acestei afectiuni. Sarcina nu reprezinta o contraindicatie de vaccinare, dar in acest caz medicul trebuie sa cantareasca intre riscul aparitiei gripei si eventualele riscuri ale unei vaccinari.

Campania nationala de vaccinare

Vaccinarea antigripala se desfasoara anual in campanii de vaccinare. Campania inceputa la jumatatea lunii octombrie se desfasoara in trei etape si reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca daca va fi nevoie, se va prelungi pana in ianuarie, astfel incat toata populatia sa fie imunizata, in cazul unei epidemii de gripa.

Prima etapa de vaccinuri gratuite a fost destinata, cu prioritate, copiilor cu afectiuni medicale cronice pulmonare si cardiovasculare, pacientilor infectati cu HIV si personalului din unitatile me-dicale. Pentru campania din acest an, Ministerul a achizitionat aproape doua milioane de doze de vaccin antigripal.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.