Specialistii spun ca fiecare locuitor al orasului inghite anual jumatate de kilogram de praf

Romanii sunt prea zgomotosi si prafuiti pentru Europa. Fiecare bucurestean inghite anual jumatate de kilogram de praf, de trei ori mai mult decat locuitorii din Paris si Londra, si de doua ori mai mult decat cei din Amsterdam si Praga.

In plus, potrivit normelor de mediu din UE, cele mai importante drumuri nationale si statii de cale ferata din Romania sunt considerate poluatoare fonic pentru locuitorii din apropiere, iar autoritatile trebuie sa investeasca pentru a salva urechile romanilor.
La drumuri, "campioane" sunt DN 1, DN 2 si Centura Capitalei.

La CFR, in "pole position" se afla linia Bucuresti-Nord-Chitila, statiile Bucuresti-Nord, Ploiesti-Sud, Arad, Simeria si linia Saligny-Palas.
Capitala Romaniei sta si ea foarte prost. Orasul este unul dintre cele mai poluate din Europa. Desi autoritatile vor avea o harta a zonelor cu probleme din punct de vedere al calitatii factorilor de mediu de-abia in 2008, cateva masuratori recente incep sa dezvaluie ce suporta locuitorii din cel mai mare oras al tarii.

"Anul trecut, din trafic, poluare industriala si santiere, orasul a produs 605 tone de praf. Fiecare locuitor al orasului a inghitit jumatate de kilogram de praf", a declarat Gabriel Ciuiu, sef Serviciu Monitorizare la APM Bucuresti. Datele nu iau in calcul cantitatea de praf adusa din afara orasului sau cea rezultata in urma salubrizarii.

Zgomotul este inca o problema a orasului. Deocamdata, zonele care produc cea mai mare poluare fonica sunt cele din jurul marilor bulevarde: Magheru, Regina Elisabeta si I. C. Bratianu.

Daca un om obisnuit, care merge dimineata la serviciu si se intoarce seara, inghite anual aproximativ 500 de grame de praf, muncitorul din imagine inghite triplu. Prin natura meseriei, Stefan se umple zilnic de praf, din cap pana in picioare. Inclusiv genele si spancenele ii sunt "ninse" de pulberea de ciment. "Lucrez in constructii de cativa ani si cred ca am inhalat tone de praf, dar m-am obisnuit, nu ma simt rau, sau ceva de genul acesta. Cel putin pana acum", marturiseste muncitorul.

Topul celor mai poluate orase

Claxoane, picamare, zgomot de motoare sau de roti pe sine. Acestea sunt sunetele care "incanta" zi de zi si noapte de noapte urechile locuitorilor din zona Podului Grant. "Momentele de liniste sunt foarte putine. Locuiesc aici de 20 de ani si parca pe masura ce trece vremea, zgomotul e de din ce in ce mai puternic. Ne-am pus termopane si tot se aude. Iar cand deschidem fereastra, parca e o alta lume. Bine ca suntem obositi de la serviciu, ca sa dormim bine noaptea", spune Florica Rac din Capitala.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.