A fost reporter de razboi, a scris despre asasinate politice, executii si inchisori. Pentru noua luni preda lectii de jurnalism in Romania.

In cei aproape 30 de ani de cind lucreaza in presa, americanul Alan Elsner a semnat articole in publicatiile etalon ale Statelor Unite: "Washington Post", "Los Angeles Times", "Chicago Tribune", " USA Today" sau "The Independent". Din 1980, cind avea 26 de ani, transmite pentru Reuters din diverse colturi ale lumii. Acum s-a oprit pe plaiuri mioritice ca sa "promoveze jurnalismul liber si de buna calitate", dupa cum declara el insusi.

Inainte sa vina in Romania stia foarte putine lucruri despre noi. Acum, e mai informat si o rupe binisor pe romaneste. "Am mai fost aici o data, pentru scurt timp, in februarie 1990. Anul acesta am venit pentru ca am cistigat o bursa din partea Knight International Press, o asociatie care finanteaza jurnalistii sa mearga in diferite locuri din lume", spune Elsner, adaugind ca inainte sa se imbarce in avionul spre Bucuresti s-a documentat temeinic si a luat cursuri de limba romana.

Despre romani, de bine

"Curiozitate, persistenta, determinare, nas pentru stiri, sa simta ca acolo e o poveste, abilitatea de a vorbi cu oamenii, de a-i asculta si de a invata multe lucruri. Pot sa inveti pe cineva sa scrie bine, dar nu poti sa-l inveti sa miroasa o stire", este lectia pe care o preda americanul ziaristilor romani in formare. "Un jurnalist e format din doua persoane: cea care place, iubeste sau displace anumite lucruri si cea in care nici unul dintre verbele de mai sus nu mai conteaza", spune Elsner.

Principala sarcina pe care o are la Centrul pentru Jurnalism Independent este coordonarea revistei studentesti bilingve "The Bullet". "Am selectat 25 de copii, de care sint foarte impresionat. In SUA nu gasesti o clasa intreaga care sa poata sa scrie un ziar intr-o limba care nu e a lor. Romanii cunosc si alte limbi in afara de engleza, iar din acest punct de vedere sint superiori americanilor", mentioneaza Elsner. Intrebat ce parere are despre presa autohtona, americanul spune ca e impresionat de numarul mare de ziare. "Stiu ca nu toate sint profitabile si ma intreb cit o sa mai sustina piata toate aceste ziare", spune el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.