Radu Opaina, directorul FAPR, ne explica modul in care se calculeaza penalizarile si ce putem face pentru a nu pierde casele din cauza datoriilor.
Sistemul de penalizari trebuie sa tina cont de urmatoarele:
- procentul de penalizari este de maximum 0,2% pe zi de intarziere (in functie de procentul aplicat de furnizori, dobanda bancara, inflatie, pierderi cauzate de lipsa lichiditatilor bancare etc.);
- data de la care se aplica penalizarea, prima zi dupa 30 de zile calendaristice de la data scadenta a listei de plata (maximum 15 zile de la data afisarii listei de plata);
- sumele restante care se penalizeaza: cotele de contributie restante la cheltuielile asociatiei, sumele restante la constituirea sau actualizarea fondului de rulment, sumele restante la alte cheltuieli neprevazute, ratele restante la creditele bancare, ratele restante la politele de asigurari etc.
- daca asociatia de proprietari are un sistem propriu de penalizari, penalizarile aplicate de furnizori nu se mai repartizeaza restantierilor.
Daca in paralel se aplica si penalizari proprii, si penalizarile furnizorilor, se produce o inselaciune, o paguba atat in defavoarea restantierilor cat si a celorlalti proprietari, pentru ca, in caz de neplata, in justitie va castiga restantierul, iar cheltuielile de judecata vor fi platite de ceilalti.
- sumele incasate din penalizari se constituie in Fondul de penalizari al asociatiei de proprietari. Din acest fond se platesc, daca e cazul, penalizarile impuse de furnizori, iar ceea ce ramane se utilizeaza, conform destinatiei hotarate de Adunarea Generala a proprietarilor, numai pentru repararea si intretinerea proprietatii comune.
- Pentru cei nevoiasi, Comitetul Executiv poate decide suspendarea sau chiar anularea (totala sau partiala) penalizarilor, cu angajamente de plata scrise si termene ferme din partea restantierilor.
Nerespectarea angajamentului va duce la anularea suspendarii sau anularii penalizarii, cu obligatia platii acesteia de la data aplicarii suspendarii sau anularii.
Elena Puia locuieste intr-un bloc din cartierul bucurestean Doamna Ghica. Chiar daca are o pensie de 250 de lei, femeia incearca sa supravietuiasca si mai ales sa fie cu plata facturilor de intretinere la zi. "Pe toata perioada verii nu am ramas restanta la intretinere. Nu stiu cum o sa ma descurc iarna asta, cand toate s-au scumpit. Probabil ca o sa raman cu multe facturi neplatite", ne-a spus, ingrijorata, Elena Puia.
Exemplu de calcul al restantelor
- Procent de penalizare: 0,2% pe zi de intarziere
- Cota restanta: 1.500.000 lei
- Data afisarii listei de plata care cuprinde suma de 1.500.000 ca obligatie de plata (cota de intretinere): 16.03.2006
- Data scadenta: 31.03.2006
- Data de la care se aplica penalizarea: 01.05.2006
- Calculul penalizarii la data de 15.06.2006: 45 zile x 0,2% x 1.500.000 lei a 135.000 lei
- Calculul penalizarii la data de 15.08.2007: 500 zile x 0,2% x 1.500.000 lei a 1.500.000 lei.
De la data de 16.08.2007 nu se mai calculeaza penalizare pentru suma de 1.500.000 lei, pentru ca penalizarea a devenit egala cu suma restanta.
Locatarii pot afla informatii suplimentare in legatura cu aceasta problema la sediul din str. Sfintii Apostoli nr. 44, sector 5, program luni-vineri, orele 9.00-13.00 sau 14.00-16.00 sau la tel. 33.55.232.
Despre autor:
Sursa: Click.ro
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Rubik Hub, eveniment în București: lansare Scale to USA, workshop gratuit de IP
Sursa: start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
20 de citate ale Fericitului Augustin care îți vor da putere și mângâiere
Sursa: garbo.ro
-
Top cele mai căutate și vândute parfumuri pentru bărbați
Sursa: kudika.ro
-
Stellantis vrea să facă mașini chinezești Leapmotor aproape de România. Câte...
Sursa: wall-street.ro