De luna aceasta romanii platesc mai mult pentru lapte, paine sau ulei. Majorarile ii urmeaza celei la gaze naturale si au loc inainte de anuntata scumpire cu 5% a energiei electrice de la 1 decembrie.

Pretul unei paini de 300 de grame a crescut cu pana la 1000 lei vechi.

Mai multe cauze ale majorarii

Ar fi vorba de scumpirile de pe piata interna in conditiile in care din pretul painii, utilitatile reprezinta circa 12 procente.

Presedintele patronatului din industria painii, Rompan, Aurel Popescu, a explicat ca, printre altele, este vorba si de scumpiri pe plan international.

"Cresterea pretului la grau a fost de circa 40%. De asemenea, trebuie sa luam in calcul faptul ca, datorita impementarii normelor europene cu privire la sigurnta alimentara, agentii economici au cheltuit foarte multi bani pentru dotare si toate celelate, care au fost costuri apreciate de noi la peste 300 de milioane de euro", a spus Aurel Popescu.

Aurel Popescu a adaugat ca in functie de evolutia pretului la grau pe piata internationala, sunt posibile si alte majorari.

Cauze interne

Pana la sfarsitul anului, laptele si branza vor fi mai scumpe cu circa 10%

Viorel Zichil, presedintele patronatului din industria uleiului, a spus ca scumpirea uleiului cu 3% de saptamana viitoare poate sa aiba doar cauze interne.

"Acest lucru se datoreaza maririlor de pret la gaze, la energia electrica si a transporturilor, care s-au scumpit de la 8 noiembrie", a spus Viorel Zichil.

Pretul laptelui de consum si cel al branzeturilor cresc din aceleasi motive. Patronatul din acest domeniu apreciaza ca majorarea pretului la gaze naturale va face ca, pana la sfarsitul anului, laptele si branza sa fie mai scumpe cu circa 10%.

Scumpirea gazelor a fost, de altfel, invocata si de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei atunci cand a anuntat ca energia electrica se scumpeste de la 1 decembrie cu aproape 5%.

Majorarile de preturi de luna aceasta au fost precedate in octombrie de altele. Potrivit Institutului National de Statistica luna trecuta a crescut pretul la oua cu 11%.

Pentru fasolea boabe romanii au platit mai mult cu 3%, cartofii s-au ieftinit cu 12,5 %, in timp ce pretul la carne, preparate si conserve din carne a crescut cu 0,6 %.

In privinta carnii de porc, producatorii dau asigurari ca cel putin pana in primavara, pretul la producator nu va fi majorat, daca nu vor exista si alte scumpiri ale gazului sau curentului.

Aceasta deoarece la producerea carnii de porc, ponderea pretului la gaze e de doar 2-3 procente.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.