10 noiembrie. Aceasta e data la care cele 19 tablouri s-au intors la Sibiu dupa ce aproape 60 de ani au fost "exilate" la Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti.

"Restituirea institutionala a celor nouasprezece tablouri, printre care se afla Omul cu tichie albastra, a lui Jan van Eyck, si Uciderea Pruncilor, a lui Pieter Bruegel cel Batran, reprezinta un gest esential al incercarii de recuperare si de promovare a memoriei culturale a Sibiului. Lipsita de aceste fire, tesatura viitoarei capitale culturale a Europei ar fi fost una destramata si incompleta", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Picturile, evaluate la sute de milioane de euro, au fost transportate la Sibiu in conditii de maxima securitate.

Sabin Luca, Directorul General al Muzeului Brukenthal, a supravegheat indeaproape procedurile de retrocedare a tablourilor:
"Ne bucura intoarcerea tablourilor la Muzeul Brukenthal si suntem constienti de importanta si, in acelasi timp, de incarcatura plina de responsabilitate a evenimentului. Ca atare, am luat toate masurile de securitate pentru ca picturile sa fie transportate in siguranta. Tablourile au fost ambalate in 19 cutii individuale si au fost transportate cu 12 vehicule prevazute cu paza armata. La Palatul Brukenthal am pregatit 5 sali la etajul al doilea, dotate cu sisteme speciale de securitate. Tablourile vor veghea de acum inainte Piata Mare a Sibiului si vor putea fi admirate de catre public incepand cu 1 decembrie 2006".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.