In cea de-a sasea editie a Temei de vineri, alaturi de Florin Iaru si invitatii sai - coregrafa Malu Iosif Popescu si criticul de film Calin Caliman -, veti redescoperi fascinatia step-ului. Provenind din solo-urile dansurilor irlandeze si preluand miscarile dansurilor africane, step-ul a aparut in Statele Unite la inceputul secolului XIX. A devenit un spectacol popular pe scenele teatrelor de varietati, fiind interpretat mai ales de catre dansatorii de culoare. Intre anii 1920 si 1930, trupele de dansatori negri au contribuit la dezvoltarea si rafinarea dansului. In cele din urma, step-ul si-a cucerit loc de sine statator pe marele ecran.

Fred Astaire, Gene Kelly, Ginger Rogers, chiar si micuta Shirley Temple se intreceau in solo-uri de o virtuozitate greu de egalat. Dupa ce a fost lasat intr-un con de umbra, in anii ’80 step-ul a redevenit la moda.

In prima parte a Temei de vineri, telespectatorii vor putea urmari documentarul Ritmul fascinant - Istoria step-ului (Fascinating Rhythm - The Story of Tap), productie Marea Britanie, 2001. Cand se vorbeste despre step, oamenii devin nostalgici: vechi filme hollywoodiene, decoruri fastuoase si muzica memorabila. Vin in minte nume ca Fred Astaire si Ginger Rogers, Shirley Temple si Gene Kelly.
Multi oameni cred ca step-ul ar fi disparut, dar adevaratul step a evoluat intr-una dintre cele mai captivante, complexe, sofisticate si expresive forme de arta ale secolului al XX-lea. Documentarul incepe cu celebrarea influentei puternice pe care step-ul a exercitat-o si exploreaza motivele pentru care acesta a decazut: gustul publicului, orientat catre televiziune, rock’n’roll, moartea music hall-ului.

Filmul, de asemenea, scoate in evidenta faptul ca step-ul este o forma sofisticata de dans si muzica.
Cu toate ca radacinile sale sunt inchise intr-un trecut "rasist", step-ul a reusit sa se ridice deasupra istoriei sale pentru a deveni o forma de arta complexa, in multe aspecte dovedindu-si contemporaneitatea, puterea, relevanta mai mult chiar decat baletul sau opera.

In cel de-al doilea documentar, Rivali la Hollywood (Hollywood Rivals), Fred Astaire vs. Gene Kelly (productie SUA, 2001), autorii evoca viata si cariera celor doua vedete ale filmului muzical.

In partea a doua a Temei de vineri, de la ora 23.00, TVR Cultural programeaza filmul Timpul dansului (Swing Time, SUA, 1936), premiat cu Oscar in 1937 pentru Cel mai bun cantec original (The Way You Look Tonight). Comedia muzicala "Timpul dansului" ii are in distributie pe Fred Astaire si Ginger Rogers si este regizata de George Stevens.

Prietenii il impiedica pe John "Lucky" Garnett sa ajunga la timp la propria casatorie, pentru ca acesta sa nu-si compromita cariera de dansator. Somat de tatal logodnicei sale sa nu se mai apropie de fiica lui decat dupa ce va face avere, Lucky isi incearca norocul la New York. Aici, insa, el e fermecat de Penny Carrol, o frumoasa profesoara de dans.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.