Scumpirea gazelor, aprobata de ANRGN in urma cu doua saptamani, a fost cauzata de divergentele dintre producatorii si distribuitorii de gaze, care nu reuseau sa semneze contracte de livrare, punand astfel in pericol securitatea alimentarii.
Dupa ce ANRGN a anuntat ca de la 11 noiembrie va creste pretul gazelor naturale din productia interna de la 330 lei/mia mc, nivelul pe care il recomandase pentru ultimul trimestru, la 397,5 lei/mia mc, producatorii si distribuitorii au demarat semnarea contractelor, informeaza NewsIn. Potrivit declaratiilor ministrului economiei, Codrut seres, Petrom a semnat un contract de livrare gaze valabil pana la 1 ianuarie 2007 cu E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si, pana vineri, va semna si cu Gaz de France, proprietarul Distrigaz Sud.
Scumpirea din 11 noiembrie este cea de-a patra din acest an, in total, majorarea tarifelor la gaze pentru 2006 fiind de circa 30%. La 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale a crescut in medie cu 17%, la 1 aprilie cresterea de pret medie a fost de 3,8%, iar la 1 iulie scumpirea s-a cifrat la 1,54%.Potrivit unui comunicat al Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), preturile gazelor naturale pentru consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) se majoreaza din 11 noiembrie cu procente cuprinse intre 8,1% si 8,5%.
Pentru cei doi mari distribuitori, E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud, pretul gazelor naturale livrat consumatorilor casnici cu un consum de pana la 2.400 mc/an creste de la 843,43 lei/mia mc la 911,55 lei/mia mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 lei/mia mc la 911,11 lei/mia mc in cazul E.ON Gaz.
Scumpirea gazelor naturale de la 11 noiembrie a antrenat si cresterea tarifelor la electricitate si energie termica.Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, incepand cu 1 decembrie 2006, pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali captivi se majoreaza in medie cu 4,72%, pentru toate categoriile de consumatori. In ceea ce priveste efectele asupra pretului energiei termice, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodarie Comunala (ANRSC), Janina Preda, a declarat ca "dupa scumpirea gazelor, pretul real de producere a energiei termice va creste.
Diferenta de pret trebuie suportata ori de autoritatea locala ori de populatie".
Potrivit oficialului ANRSC, consiliile locale trebuie sa decida daca pot si vor sa acopere cresterea pretului energiei termice sau majoreaza pretul de facturare catre populatie a apei calde si caldurii.
Despre autor:
Sursa: Wall-Street
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
Dudoiu, SeedBlink: Cei doi factori critici care duc la finanțarea unui startup
Sursa: start-up.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 18-24 noiembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Citate despre viață: Inspirație și înțelepciune pentru fiecare zi
Sursa: kudika.ro
-
Site-uri auto din Germania de unde iți poți cumpăra o mașină second-hand
Sursa: wall-street.ro