Daca nu faci scandal, nu te cunoaste nimeni, se pling scriitorii autohtoni. Publica insa autorul roman carti care sa atraga cititorii?

Scriitorul roman dispretuieste autorii "comerciali". El nu se prostitueaza, produce literatura. Marile tiraje ale celor citorva confrati autohtoni il fac sa-i acuze de compromisuri si de vinatoare de prosti si de coafeze. Cite carti-eveniment au aparut insa in acest an? Carti semnalate ca atare macar in paginile revistelor de cultura!

Lasam deoparte cronicile binevoitoare sau de-a dreptul amicale scrise potrivit regulii de aur "Eu scriu azi bine despre tine, miine te astept sa imi intorci binele pe care ti l-am facut".

Despre carti se scrie, totusi, si in mediile neoficializate - pe forumurile in care se discuta literatura, uneori foarte aprins -iar pe bloguri se schimba impresii despre ultimele aparitii editoriale bastinase.

Astfel ca o carte mare sau cel putin foarte interesanta are tot mai putin ghinionul de a trece neobservata.

Marin Preda, naucit de succes

Unde sint acele carti care ar merita o mare audienta si n-o au? Sa ne intoarcem putin in faimosii ani ai marilor tiraje si ai cozilor la librarii. Atunci romanii aveau mai mult timp pentru lectura, e adevarat. Dar nu se asezau la coada pentru orice timpenie. Publicitatea din gura in gura functiona numai pentru cartile interesante sau macar incitante.

Cind Marin Preda a publicat "Cel mai iubit dintre paminteni" s-au raspindit aproape instantaneu doua recomandari contradictorii: "E anti!", suna cea mai larg ofertanta. "Toata viata lui Preda, saracu’!", laudau romanul cititori convinsi ca Marin Preda a facut puscarie (inexact) si ca a avut o viata amoroasa dramatica (adevarat).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.