Frigul a venit si, o data cu el, bolile de sezon bat la usa.

Ca sa scapam de imbolnaviri, medicii spun ca alimentatia este vitala. Multe lichide, cat mai calde, si mai ales multe vitamine, in principal, vitamina C. Daca totusi ne-am imbolnavit, sa fim atenti la simptome si sa nu ezitam sa trecem pe la medic. Gripa este o infectie virala, foarte contagioasa, care afecteaza caile respiratorii, atat la adulti cat si la copii. Epidemiile de gripa sunt prezente in fiecare an, in special iarna si afecteaza pana la 15% din populatie, dar poate atinge o rata de imbolnavire de pana la 60% in comunitati inchise (institutii de ingrijire).

Exista masuri generale, legate de hidratare, lichide calde, un antiinflamator, cele fara prescriere. Nu trebuie uitat si faptul ca pericolul contractarii virusilor vine de la cei din jur. In cazul in care se face greu fata simptomelor, medicii recomanda trecerea urgent pe la cabinetul medical sau pe la serviciul de urgenta. Cei mai vulnerabili sunt bonavii cronici si cei cu boli cardiovasculare.

Atentie! Nu confundati gripa cu o raceala uzuala!
Chiar daca ambele sunt provocate de virusuri care infecteaza caile respiratorii, simptomele si mai ales complicatiile gripei sunt mult mai severe. Repetandu-se periodic, gripa si infectiile respiratorii acute ocupa, in cursul intregii noastre vieti, in total aproximativ 1 an. Omul petrece aceasta perioada in stare de inactivitate, suferind de febra, dureri de cap, mialgii si altele.

Virusul gripal este "pasat" cu usurinta. Cea mai raspandita cale de transmitere a infectiei este prin picaturile minuscule de saliva eliminate de bolnavi cu respiratie sau accesul de tuse, picaturi ce pot fi purtate la distanta de curentii de aer.

Gripa si virozele sunt foarte asemanatoare din punct de vedere al simptomatologiei. Asadar, diagnosticul in perioada dintre epidemii se poate pune numai pe baza unor investigatii speciale de laborator pentru a confirma prezenta virusului gripal.

Cum ne tratam?!

In cazul formelor usoare de gripa se recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor: antialgice si antipiretice, antitusive, expectorante, decongestionante nazale. Concomitent cu tratamentul simptomatic se recomanda respectarea unor masuri igieno-dietetice: izolarea la domiciliu a bolnavilor, repaus la pat, consumul unor cantitati mari de lichide.

In formele usoare de gripa nu se administreaza antibiotice (decat in cazul suprainfectiilor cu bacterii). In cazul formelor severe ale bolii, fugi la medic!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.