Analizele comandate de organizatia Greenpeace asupra unor produse alimentare vandute in rafturile Plafar au dovedit ca acestea contin organisme modificate genetic, in proportie de pana la 97,3%, ne-a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace. Alimentele testate contin OMG fara ca acest lucru sa fie mentionat pe eticheta si fara informarea consumatorilor, se arata intr-un comunicat de presa al Greenpeace.

Legislatia romaneasca prevede obligativitatea etichetarii alimentelor care contin organisme modificate genetic. Astfel, considera Greenpeace, romanii devin cobai pentru alimentele modificate genetic, iar vina este a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, care tin secret acest lucru. Mai mult, ANSVSA refuza sa puna la dispozitia Greenpeace rezultatele testelor de laborator pentru alimentele pasibile de continut OMG.

"Recent, ANSVA a refuzat sa ne puna la dispozitie rezultatele testelor de laborator pentru alimentele care ar putea contine OMG. Am plecat imediat la cumparaturi de alimente. O parte din produse le-am inmanat saptamana trecuta directorului pentru Siguranta Alimentara, dl. Liviu Rusu, pentru a-i cere sa-si indeplineasca responsabilitatea fata de consumatorii din Romania, iar cealalta parte a fost dusa la Viena, unde exista un laborator independent certificat international pentru analize OMG. Rezultatele sunt socante si confirma faptul ca romanii sunt considerati cobai de autoritatile romane", a declarat Paun.

Produsele MG gasite in magazine, denumite in mod abuziv Plafar

Directorul general al Plafar, Gabriel Nicolae, a declarat pentru Curierul National ca produsele din soia la care Greenpeace face referire nu au fost comercializate in magazinele proprii, ci in alte unitati care poarta abuziv denumirea Plafar. "Din cele aproximativ 40 de magazine Plafar din Bucuresti, doar 2 apartin societatii Plafar, restul sunt ale diversilor proprietari care vand in mod abuziv sub denumirea Plafar. Am discutat cu reprezentantii Greenpeace si le-am atras atentia asupra modului neprofesional in care au ales sa publice acel comunicat fara o minima documentare", spune Nicolae.

Potrivit acestuia, Greenpeace si-a cerut scuze pentru publicarea comunicatului, precizand ca au vrut doar sa scoata in evidenta nocivitatea acestor alimente fara a dauna brandului Plafar. Acesta a mai adaugat ca oricum in magazinele Plafar, in afara de produsele proprii, se mai comercializeaza si produse atrase. "Atunci cand o firma aduce un produs care sa fie comercializat la noi, aceasta aduce documente care atesta ca are acceptul autoritatilor de profil pentru a putea fi vandut. Eu, ca Plafar, nu pot solicita o contraexpertiza care sa ateste ca acele documente prezinta adevarul", mai spune Nicolae.

Productia de soia MG, scapata de sub control

Conform Greenpeace, produsele alimentare testate au fost pe baza de soia, deoarece acesta este OMG-ul care a fost cultivat fara control in Romania timp de aproape un deceniu. Reprezentantii fabricilor producatoare de soia au recunoscut ca oferta este 100% MG deoarece, la aceasta ora, nu exista linii separate pentru procesarea soiei MG si a soiei non-MG.

"Dupa 8 ani de cultivare total scapata de sub control a plantelor de soia MG, am avut suspiciunea ca piata neagra de seminte MG, haosul culturilor ilegale si din fabricile de procesare continua si in rafturile de alimentare", a declarat Paun. Din cauza pericolului pe care aceste alimente le prezinta pentru consumatori, Greenpeace a cerut, printr-o scrisoare deschisa adresata ANSVSA, sa elimine imediat de pe piata alimentele MG depistate pozitiv si sa continue controalele pana la eliminarea totala a alimentelor MG neetichetate conform legii.

Gata de privatizare

Directorul general al Plafar ne-a declarat, in exclusivitate, ca incepand de luni, 6 noiembrie, privatizarea Plafar a intrat in linie dreapta prin aparitia in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern numarul 902 privind privatizarea Plafar.

"Probabil ca, in jumatate de an, cel mult un an, ne vom si privatiza. Deja exista un investitor important interesat de noi, insa exista un contract de confidentialitate care nu-mi permite sa-i dezvalui numele", a afirmat Nicolae.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.