50% din populatie va locui in orase, iar procentul de batrini va creste

Peste doi ani, jumatate din populatia globului va trai la oras, iar procentul persoanelor in virsta va continua sa creasca rapid, fapt ce necesita schimbari profunde la nivel economic si social, se arata intr-un raport semnat de secretarul general al ONU, Kofi Annan. Cea mai mare problema pentru tarile in curs de dezvoltare este rata foarte mare a mortalitatii, in timp ce tarile industruializate se confrunta cu rata scazuta a nasterilor si scaderea populatiei apte de munca, se arata in raportul Comisiei Economice si Sociale a ONU. Potrivit acestui document, procentul virstnicilor va deveni din ce in ce mai mare in toate tarile, insa cresterea va fi mai evidenta in tarile in curs de dezvoltare. In acest context, sistemele de securitate sociala care se bazeaza pe populatia apta de munca pentru a asigura pensiile virstinicilor vor fi fi supuse unor presiuni crescinde. In anul 2000, pe plan mondial se inregistrau 600 de milioane de persoane cu virste peste 60 de ani, de trei ori mai multe decit in 1950, iar numarul acestora se va tripla in urmatorii 50 de ani, ajungind la circa 2 miliarde.

Raportul mai arata ca din ce in ce mai multi oameni aleg sa locuiasca intr-o zona urbana, iar pina in 2007 jumatate din populatia globului va trai la oras. Statele Unite sint tara cu cea mai mare rata a urbanizarii, 87% din populatie traind la oras. In acest clasament, SUA sint urmate de America Latina si Insulele Caraibe, cu un procent de 78a. Daca in 1950 doar doua orase aveau peste 10 milioane de locuitori, respectiv New York si Tokyo, astazi exista 20 de mari metropole. Dintre acestea, Tokyo conduce detasat, cu o populatie de 35,3 milioane de locuitori, fiind urmat de Ciudad de Mexico, cu 19,2 milioane de locuitori, si New York - Newark, cu 18,5 milioane. La ora actuala, populatia globului a atins 6,5 milioane de locuitori in 2005 si s-ar putea stabiliza la cifra de 9 miliarde dupa anul 2050.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.