Autoritatile de Bucuresti considera ca, dupa momentul integrarii in Uniunea Europeana, nu vor exista schimbari semnificative in ceea ce priveste forta de munca din tara noastra, iar acolo unde exista deficite se va apela ori la recalificarea muncitorilor romani, ori la forta de munca din import, anunta NewsIn.

Cu alte cuvinte, nici romanii plecati la munca nu se vor intoarce acasa, dar nici nu vom asista la un exod al fortei de munca catre vest. Potrivit ministrul muncii, Gheorghe Barbu, dupa momentul integrarii vor ramane deficitare aceleasi domenii care inregistreaza o lipsa de forta de munca si in prezent: industria confectiilor, constructiile, domeniul sanitar, turismul si numarul mic de ingineri.

Pentru a acoperi acest deficit, Guvernul intentioneaza sa actioneze pe doua cai. Prima, prin adoptarea unei hotarari, cel mai probabil in decembrie, pentru un contigent de forta de munca din strainatate. A doua cale se refera la programe de recalificare a somerilor.

In ceea ce ii priveste pe romanii plecati deja la munca in statele europene, acestia nu vor fi afectati de restrictiile impuse de guvernele tarile in care se afla. Germania si Marea Britanie, care au anuntat restrictii de munca pentru cetatenii romani dupa 1 ianuarie 2007, nu intentioneaza sa le aplice si pentru romanii care muncesc deja legal acolo. Mai mult, Germania a anuntat ca muncitorii care lucreaza de mai mult de un an isi pot aduce si familiile.

De altfel, cei mai multi dintre cetatenii romani care si-au gasit de lucru in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca au plecat in Germania.

Cu toate ca nu este ingrijorat de posibila plecarea a muncitorilor romani in strainatate dupa 1 ianuarie 2007, ministrul muncii mai considera ca, pentru pastrarea lor pe piata de munca interna, angajatorii ar trebui sa le ofere acestora o motivatie: conditii de munca mai bune si salarii mai mari.

In acest fel, spune Barbu, "romanii vor prefera sa ramana acasa, unde au mai multe facilitati, printre care cea mai importanta este securitatea sociala".

In ciuda acestei recomandari, muncitorii s-ar putea sa nu mai astepte ca patronii sa le mareasca salariile sau sa le ofere conditii de munca mai bune, ci sa-si caute de lucru peste hotare.

Unele previziuni sunt destul de sumbre in aceasta privinta. Forta de munca calificata, mai ales in zona serviciilor, ar putea migra, treptat, spre tarile europene bogate, unde si castigurile sunt pe masura. Domeniul cel mai bine platit in care se pot angaja romanii este cel sanitar, unde pot castiga un salariu cuprins intre 2.000 si 3.100 de euro. In agricultura se castiga intre 650 si 1.500 de euro, iar pentru cei care au alte calificari, mai ales in domeniul constructiilor, salariile pot ajunge si la 20 de euro pe ora.

In aceste conditii, majorarea salariilor ar putea fi unica solutie pentru pastrarea fortei de munca in tara.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.