Ieri s-au implinit 125 de ani de la nasterea celebrului pictor Pablo Picasso. Despre Picasso s-a scris si s-a comentat mult. Picasso nu s-a putut multumi in viata cu un singur rol. Va juca multe, reale si imaginare, dar pe toate cu aceeasi pasiune. A fost andaluz si catalan, spaniol si francez. A fost un copil genial, la Paris un strain "iresponsabil", din cauza caruia insa cartierul Montmartre a intrat in legenda. A fost un amant pasional, sot si tata. Dar mai presus de orice, a fost cea mai stralucita personalitate artistica a secolului al XX-lea, unul dintre marii maestri ai penelului, care a rupt definitiv cu conventiile stilului iluzionist si figurativ, dominant inca din perioada Renasterii.

Asa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, si opera lui Picasso este o oglinda care permite urmarirea artei in secolul al XX-lea si totodata viata particulara a artistului. Panzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifica frumusetea si erotismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistica - pictura, sculptura, poezie - reflecta multilateralitatea creatiei lui Picasso care traieste pentru arta si prin arta.

Picasso a inceput sa picteze de la o varsta frageda. In 1895 incepe studiile la Scoala de Arte Frumoase de la Barcelona. Semneaza la inceput cu numele tatalui, Ruiz Blasco, dar incepand cu 1901 se hotaraste sa foloseasca numele mamei, Picasso.
Perioada albastra corespunde anilor 1901-1903, denumirea provenind de la faptul ca nuanta care domina aceste picturi este albastrul. Anul 1901 este totodata marcat de deschiderea primei sale expozitii, la Paris. Evenimentul are loc la galeria de arta a colectionarului si negustorului de tablouri, Ambroise Vollard. In 1904 se stabileste la Paris. Este inceputul perioadei roz, picturile sale fiind, de aceasta data, dominate de aceasta culoare.

Din 1907 pana in 1914, realizeaza, alaturi de Georges Braque picturi ce aveau sa fie numite "cubiste", denumirea provenind de la faptul ca imaginile reprezentate sunt reduse la forme geometrice cat mai simple.

Lucrarea fondatoare a ceea ce avea sa se numeasca "cubism" este "Domnisoarele din Avignon", in 1907. In timpul Primului Razboi Mondial, Picasso se muta la Roma. Anul 1925 a fost marcat de o ruptura radicala in opera pictorului. Picteaza tablouri cu imagini violente si creaturi diforme.

In iulie 1936, cand a izbucnit razboiul civil in Spania, a fost numit director al Muzeului Prado. Ca urmare a bombardamentului de la Guernica in timpul razboiul civil spaniol din 1937, Picasso realizeaza una dintre cele mai cunoscute opere ale sale, "Guernica", capodopera dedicata victimelor fascismului.

Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, picturile sale devin din ce in ce mai optimiste, mai vesele, ilustrand, asa cum indica chiar titlul unuia dintre tablouri, "la Joie de Vivre" (bucuria de a trai), pictat in 1946.

Artistul a primit mai multe premii, printre care Premiul International al Pacii (1950) pentru popularul desen reprezentand "Porumbelul Pacii". In 1970, el a daruit Muzeului Picasso din Barcelona 800 de lucrarii.

S-a stins din viata la 8 aprilie 1973.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.