Oferta de spatii rezidentiale noi, desi in crestere, nu va putea acoperi cererea pe termen mediu. Acest fapt va conduce la o crestere anuala a preturilor cu aproximativ 15% pentru astfel de locuinte.

Estimarile cu privire la evolutia costurilor de achizitie apartin Ilincai Paun, residential operations manager al comapaniei Colliers, si au fost facute in cadrul unui seminar pe teme imobiliare desfasurat ieri la Bucuresti.

In prezent, in Capitala sunt in derulare 19 proiecte rezidentiale. si, daca totul merge conform planurilor dezvoltatorilor, in cinci-sase ani, pe piata bucuresteana vor intra peste 10.000 de noi apartamente. In acest an, au fost deja scoase la vanzare peste 4.000 de locuinte, iar termenul de receptie cel mai apropiat este primul trimestru al anului viitor.

Circa 70% din unitatile vandute sunt garsoniere sau apartamente cu doua camere. Apetitul romanilor pentru acest gen de locuinte are drept principala cauza puterea de cumparare redusa de care dispun cei mai multi dintre ei. Trei camere intr-un imobil nou din Bucuresti ar scoate din buzunarele amatorilor chiar si 260.000 euro, fara a lua in calcul TVA-ul.

De aceea trendul pietei este de a constru ieftin si cat mai mult, pe un spatiu limitat. Rezultatul - aparitia de ansambluri rezidentiale cu multe etaje, in zone care anii trecuti nu atrageau atentia dezvoltatorilor. Un studiu CB Richard Ellis vorbeste de un boom al constructiilor in cartierele deja dens populate. Colentina, Berceni, stefan cel Mare, Militari, Titan sunt zone in care deja a inceput sa se construiasca masiv. Dimensiunile locuintelor nu mai sunt asa de generoase ca in urma cu cativa ani, cele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati fiind raritati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.