Atitudinea ingaduitoare fata de infractiunile intelectuale a aparut in Romania inaintea dezvaluirii ca Sorin Antohi nu are doctoratul pe care si l-a atribuit

In cazul Sorin Antohi e aproape inexplicabil cum un intelectual de calibrul sau si-a putut atribui un titlu academic fara sa-l aiba. Sorin Antohi are lucrari care ar fi putut face obiectul nu uneia, ci mai multor teze de doctorat stralucite. Dar una e ca prestigiul sau de om de cultura nu sta intr-un titlu academic si cu totul altceva e falsul declaratiei sale. Cu atit mai greu de inteles e atitudinea intelegatoare fata de acest fals, tocmai pentru ca e vorba despre Antohi. Aceste observatii le-au facut, in particular, intelectuali romani importanti.

Aceleasi persoane au preferat sa nu fie citate, cu justificarea ca nu mai au nimic de spus dupa dezvaluirea propriu-zisa. Au aparut insa si reactii contrarii, de sprijin fata de Antohi, cum e o scrisoare deschisa cuprinzind o lista cu citeva zeci de semnaturi ale unor tineri intelectuali, care se pregatesc sa obtina titluri academice. Ar fi fost posibila o asemenea atitudine in mediile intelectuale autohtone, daca Sorin Antohi ar fi fost un caz singular?

Inceputurile imposturii academice

In anii ’50, dupa marea epurare din lumea universitara, pe criterii politice, s-au inregistrat cazuri de universitari facuti peste noapte, dupa absolvirea facultatilor muncitoresti de doi ani. Unora dintre acesti universitari le lipsea insa bacalaureatul, pe care l-au luat apoi, in scripte, prin fals sau in fata unor comisii speciale. Dar faptul, scandalos in sine, ca in Romania cineva putea deveni universitar dupa doar doi ani de facultate n-a stirnit proteste, in atmosfera de teroare a acelor ani.

Multi dintre marii nostri intelectuali tineau pe atunci cursuri colegilor de celula in puscarii. Iar mari universitari care au pactizat cu regimul, din convingere sau din oportunism, ca G. Calinescu sau Tudor Vianu, erau flancati de tovarasi ca Mihai Novicov sau Vicu Mandra, fata de care cei doi profesori n-aveau nici un pic de consideratie. Spre deosebire de rezervatul Tudor Vianu, G. Calinescu a ramas faimos printre studentii sai, cerindu-le "tovaraseste" asistentilor pe care ii avea sa puna mina pe carte, fiindca nu stiau nici cit studentii: "Sa spuna si Novicov, ca sigur pe asta n-o stie!"


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.