Desi in strainatate diplomele luate pe Internet pot creste sansele ca un candidat sa fie ales, in Romania, reticenta angajatorilor face ca patalamaua sa ramina mai mult un cistig personal.

Multe dintre facultatile de prestigiu, cum ar fi Oxford, Stanford, Princeton sau Cambridge, pun la dispozitia doritorilor cursuri de scurta sau de lunga durata prin Internet. Contra unor sume care pleaca de la 1.000 de euro si ajung pina la 3.000 de euro, orice persoana doritoare se poate inscrie pentru a frecventa cursuri online.

Cele mai multe oferte sint din domeniile IT si business, dar si din domeniul umanist, cum ar fi filosofie aplicata, limbi straine, istorie, drepturile omului. Oferta nu se limiteaza insa doar la aceste universitati care si-au cistigat locul in primele zece facultati din lume. Cum in strainatate multi dintre cei care au absolvit deja cursurile la zi opteaza pentru astfel de specializari online, care le permit sa-si continue si cariera, universitati si colegii dintre cele mai diverse scot la bataie cursuri de scurta durata pe specializari cautate.

Avantajul este ca taxele sint mult mai mici, unele ajungind chiar la 2-300 de dolari, insa dezavantajul sesizat de recruiteri este ca nu sint vazute cu ochi buni.

Cursurile live dau mai bine decit cele online

Specialistii in resurse umane avertizeaza ca aceia care aleg astfel de cursuri, oferite de institutii mai putin cunoscute, risca sa iroseasca banii fara a obtine vreo recunoastere a specializarii. Ariel Ungureanu, Business Development Consultant la Barnett McCall Recruitment, spune ca este dificila si recunoasterea diplomelor la universitati consacrate, pentru ca angajatorii romani nu au inca incredere in forma de invatamint online.

"In nici un caz nu va fi recunoscuta o diploma online luata de la o universitate care nu este vazuta ca «serioasa»", a explicat Ungureanu. El a adaugat ca, in Romania, diplomele "nu prea se iau in calcul", iar o astfel de diploma, certificata de o universitate din afara, este vazuta de angajatori mai mult ca un training, si mai putin ca o specializare. In plus, varianta online scade din creditul documentului, pentru ca este de preferat ca aceste diplome sa fie obtinute prin prezenta la cursuri. "Mai bine iti rupi citiva ani din viata ca sa mergi sa studiezi direct la universitatea respectiva decit sa obtii diploma pe Internet. Este foarte bine vazuta, si ca experienta", a explicat consultantul de la Barnett McCall.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.