CALDURA. Saracia ii determina pe romani sa se orienteze catre mijloace alternative de incalzire

Aproape trei sferturi dintre romani se incalzesc cu sobe in care ard lemne, carbuni si gaze naturale. Pe acestia "ii lasa reci" toata tevatura privind cresterea "preturilor locale de referinta" ale caldurii din retelele de termoficare.

Pe harta incalzirii Romaniei, lemnul castiga tot mai mult teren. Scumpirea combustibililor petrolieri si a gazelor naturale ii face sa recurga la incalzirea cu lemne chiar si pe cei care locuiesc in zonele dotate cu retele de gaze naturale. Si doar jumatate din harta tarii este acoperita de retele de gaze. De pilda, chiar daca locuieste in regiunea dintre Ploiesti si Campina, de unde se extrag petrol si gaze de mai bine de 100 de ani, o familie de pensionari va cheltui pentru lemne de foc circa 1.000 de lei noi (10 milioane de lei vechi) pentru a incalzi doua camere mici. Conform estimarilor Ministerului Muncii, un milion de familii ar utiliza gaze naturale si alte 350.000 de familii ar folosi lemne si carbuni. Studiile de piata private propun alte estimari.

TERMOFICAREA, IN CRIZA.

Incalzirea cu mijloace alternative castiga teren si in localitatile cu retea de termoficare. La sfarsitul anului 2004, 174 de localitati aveau astfel de retele, potrivit Anuarului statistic al Romaniei. Pentru 64 dintre ele, autoritatile n-au mai fost nevoite sa-si bata capul cu calculul mult mediatizatelor "preturi locale de referinta" (PRL) la agentul termic.

In multe dintre localitatile pentru care s-au facut calcule, retelele au ramas cu prea putini abonati, asa cum s-a intamplat in cazul Sebisului din judetul Arad, devenit celebru pentru ca "beneficiaza" de cea mai scumpa gigacalorie (258,84 lei /Gcal). Pariul cu termoficarea este pierdut, pentru ca aceasta este cu atat mai rentabila cu cat are mai multi clienti. Ar trebui sa fie mai rentabila decat orice altceva in aglomerarile demografice, daca sistemele n-ar inregistra pierderi prea mari.

CONSUMURI.

Sebisul are doar zece clienti, este un caz extrem, dar criza exista si fara extreme. Conform calculelor guvernamentale, o familie ar trebui sa consume intre 1,59 si 1,94 Gcal/luna de iarna. Specialistii spun ca, pentru a avea 20 de grade Celsius intr-un apartament de 60 mp repartizati in 3 camere, 3 persoane consuma intre 1,8 si 2,1 Gcal/luna. Plecand de la aceste date si cercetand consumurile din alte orase, inregistrate de autoritati, vom obtine o alta perspectiva a crizei.

Reteaua unui municipiu cum este Cluj Napoca (circa 298.000 de locuitori) ar urma sa livreze 456.000 Gcal pana la sfarsitul anului. Piatra Neamt ar consuma 121.023 Gcal pentru circa 110.000 locuitori. Aici termoficarea pare sa aiba destui clienti. Consumurile mici sunt pe cale sa condamne retelele in Sibiu (cu 37.000 Gcal la 154.500 de locuitori), in Baia Mare (cu 7.300 Gcal), in Barlad, Eforie, Panciu, Targu Neamt, Reghin, Tecuci (1.000-3.500 Gcal), Calarasi, Comanesti, Roman, Topoloveni (circa 6.000 Gcal). Oamenii acestor locuri si nu numai au ales sau au fost obligati sa aleaga "alte solutii" de incalzire.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.