Avem si noi un ochi de roman destept prin toata America. Este Andrei Codrescu. Nu e printre snobi, nu e printre cei care matura pe strada, „americani“ de-ai nostri.

Codrescu chiar a reusit in America: vede cu ochii si scrie cu condeiul despre America, americaneste. Lucru rar intilnit la pleiada de romani reusiti de secole prin tara aia cit un continent.

Cit de prosti sint americanii? Noi, romanii, cind venim de acolo spunem... mama, sint prosti, nu stiu aia, n-au auzit de Hegel, sint niste robotei cu care vorbesti numai si numai pe anumite subiecte, in rest, nu stiu nimic.

Doua sute de milioane de americani sintem: jumatate dintre noi ne-am prostit temporar cind l-am ales presedinte pe George W. Bush. Ne-a trecut. Milioane dintre noi provin din alte tari unde se spun prostii ca "mama, sint prosti" americanii. Omul de rind in America e o faptura complexa, de obicei de origine europeana, sau latin-americana, sau asiatica, si nu-i deloc prost. Americanii sint indeminatici, lucreaza la amuzamentele lor proprii, nu se intereseaza de politica decit cind ii atinge la buzunar si contribuie voluntar cu bani si timp la organizatii caritabile. Avem mii si mii de asociatii civice, care supravietuiesc din contributiile membrilor.

America este tara cea mai spirituala din lume, cu sute de culte si religii, care-s lasate in pace de guvern. Se vorbesc sute de limbi si se cultiva libertate de expresie si de religie, chiar si cea a musulmanilor, de unde vin dusmanii Americii. Democratia americana este strasnic pazita de zeci de organizatii puternice, ca American Civil Liberties Union (ACLU). Noi avem un sistem politic care se curata singur de coruptie prin mecanisme constitutionale.

Nici oamenii de rind?

Oamenii de rind nu-s prosti, sint discreti, lasa pe altii sa-si faca treaba, chiar daca-i excentrica. Sensibilitatile europene se simt ofensate in America de lipsa de protocol (costa timp!) si de refuzul americanilor de a avea opinii generalizate si explicatii despre tot ce se intimpla in lume, un narav trist al bastinasilor vechii Europe. E bine ca nu au auzit de Hegel, ca daca ar fi auzit, s-ar simti obligati sa-l citeasca (nu cum fac cei care-i acuza, care numai au auzit) si ar fi o mare pierdere de timp. Opiniile romanilor despre toate, inclusiv despre americani (conspirative, de obicei), sint o pierdere de timp intr-o tara eficienta si" investita" in tehnologiile secolului 21. Sa nu uitam ca americanii conduc discutiile prezentului la frontierele tehnologiilor de comunicare, care au fost inventate de ei. Eu predau intr-o universitate cu 16.000 de studenti, una dintre miile de universitati de pe continent, unde se transmit idei avansate despre toate stiintele, in conditii extrem de bune, in mijlocul unei afluente fenomenale. Prosti? Hmmm.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.