Aproape 90% din participantii la Bursa locurilor de munca din Bucuresti, pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului au depus CV-ul la un angajator, in vederea sustinerii unui interviu, informeaza Agentia Municipala pentru Ocuparesa Fortei de Munca (AMOFM)

La Bursa locurilor de munca, de vineri, din Capitala, au participat o suta de agenti economici care au oferit peste 2.000 de slujbe pentru tinerii peste 18 ani, care parasesc sistemul de protectie a copilului. Dintre cei 350 de solicitanti de locuri de munca, peste 90% au fost selectati in vederea participarii la un interviu la sediul firmei angajatoare.

Inca de la ora deschiderii Bursei, tinerii care urmeaza sa paraseasca institutiile de ocrotire a copilului, au luat cu asalt standurile la care agentii economici isi prezentau ofertele in cautarea unei slujbe, care sa le permita un trai decent dupa iesirea din camin.

Dupa cercetarea ofertei de locuri de munca, solicitantii s-au impartit in functie de domeniul in care doreau sa munceasca. si daca angajatorii care ofereau slujbe pentru muncitori necalificati sau pentru maturatori stradali nu primisera niciun CV, cele mai multe fise au fost completate pentru locurile oferite de un fast-food si de un supermarket.

"Ar fi bine sa ma angajez la supermarket, pentru ca e o munca mai curata si cred ca se plateste si bine", a spus Mariana, care tocmai isi depusese CV-ul pentru vanzatoare la magazin. "Da' nu stiu daca o sa ma cheme, pentru ca am pielea mai colorata si zic ca nu sunt seroiasa si fur", a mai spus fata de 18 ani.

Reprezentanta supermarketului, Laura Gurbet, a spus ca faptul ca viitorii angajati provin din camine de copii sau ca au pielea mai inchisa nu constituie un dezavantaj pentru ei. "Daca am fi avut astfel de prejudecati nu veneam la o bursa destinata celor care provin din institutii de ocrotire a copiilor. Important este sa fie seriosi si sa demonstreze ca vor sa munceasca", a afirmat pentru NewsIn, Laura Gurbet.

Compania, care intra pe piata romaneasca in decembrie, prin deschidera unui supermarket in Capitala, a oferit la Bursa 350 de locuri de munca, printre care casieri, vanzatori, paznici sau manageri de raion. in prima jumatate de ora de la deschiderea Bursei, angajatorul primise deja peste zece CV-uri.

"Nu este obligatoriu ca cei care vor sa se angajeze la noi sa aiba o calificare, ei vor fi formati profesional inainte de angajare. in ceea ce priveste retributia, oferim nu numai un salariu aproximativ egal cu cel mediu pe economie, dar mai oferim si bonuri de masa, asigurare medicala si diverse prime periodice. Nu e de mirare ca suntem atat de cautati", a mai spus Laura Gurbet.

Acelasi lucru s-a intamplat si la standul unde un fast-food din Bucuresti angaja persoanal necalificat. si chiar daca era vorba de munca necalificata, solicitantii erau convisi ca e mai bine la fast-food decat la maturat strada.

Crisan nu vrea la supermarket. El si-a gasit o slujba de incarcator/descarcator pe un santier. La noul loc de munca va castiga cinci milioane de lei, mai mult cu un milion si jumatate fata de locul de munca actual. A stat in caminul de copii de la opt ani, cand parintii l-au abandonat in trenul care mergea de la Cluj la Bucuresti.

Acum are 25 de ani si locuieste, cu chirie, la casa de copii Pinocchio. Nu stie cum va arata viata lui peste cativa ani, vrea doar sa castige mai multi bani pentru a se putea descurca. si mai spera sa-l mai tina la casa de copii, desi a implinit demult 18 ani, varsta la care ar fi trebuit sa paraseasca institutia.

In numeroase cazuri autoritatile "inchid ochii" in astfel de situatii. Legal, tinerii din caminele de copii, care implinesc 18 ani si nu urmeaza o scoala trebuie sa paraseasca institutia. "Nu-i putem lasa pe strada, le mai gasim cate un loc pe unde se poate", a spus psihologul de la Centrul "Sfantul Nicolae", Cerasela Filip.

La Bursa de vineri, de la "Sfantul Nicolae" au venit 16 tineri intre 18 si 21 de ani, in cautarea unui loc de munca. "Unii dintre ei au liceul, altii sunt la liceu la fara frecventa, iar unii sunt specializati in meserii precum zugrav, zidar sau ospatar. Restul se vor angaja unde vor gasi", a spus Cerasela Filip.

Pentru ca tinerii din institutiile de ocrotire sa fie informati despre Bursa locurilor de munca organizata special pentru ei, Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) a colaborat atat cu directiile de asistenta sociala si protectia copilului din toate sectoarele Capitalei, cat si cu zece organizatii neguvernamentale, care isi desfasoara activitatea in domeniul integrarii socio-profesionale a tinerilor postinstitutionalizati.

Potrivit legii 116/2002, privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, angajatorii care incadreaza in munca tineri din institutii de ocrotire beneficiaza de un stimulent egal cu 75% din valoarea salariului mediu net pe economie.

Bursa locurilor de munca pentru tinerii care ies din institutii este a sasea manifestare de acest fel pe care AMOFM a organizat-o anul acesta. Celelalte au fost burse generale sau pentru absolventi, pentru persoanele de etnie roma sau pentru functionarii publici, cu o rata de ocupare cuprinsa intre 15 si 59%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.