Premiile acordate in fiecare an de fundatia Nobel sint un subiect obisnuit de controversa. Aceasta situatie se datoreaza atit faptului ca premiul Nobel ofera o expunere mediatica inca neegalata de vreo alta distinctie, cit si specificului acestor premii care au scopul declarat de a rasplati opere din diferite domenii ale societatii contemporane, opere care s-au dovedit esentiale pentru umanitate.

Testamentul lui Alfred Nobel mentiona in 1895 faptul ca premiile vor fi acordate "celor care, in anul precedent, au adus cele mai importante contributii umanitatii". Din 1901, premiile au fost acordate pentru fizica, psihologie sau medicina, chimie, literatura si pace. In 1968, in memoria lui Alfred Nobel a fost infiintat si un premiu pentru Economie. Fiecare premiu consta intr-o diploma, o medalie si o suma de bani considerabila.

PREMIILE, OBISNUITE CU SCANDALUL

In 2000, unul dintre oficialii comitetului Nobel, Oyvind Tonnesson, a recunoscut ca o reactie necesara avalansa de controverse si critici care insotesc in fiecare an ceremoniile de decernare a distinctiilor: "Un motiv pentru aceste controverse este acela ca multi dintre laureati au fost actori politici foarte activi, cu prestatii uneori discutabile, un alt motiv este acela ca unele premii au adus in centrul atentiei conflicte locale sau internationale". Au facut multe valuri premiile cistigate de Theodore Roosevelt in 1906, primul sef de stat care primea distinctia initiata de Alfred Nobel, si Carl von Ossietzky, care in 1935 milita impotriva fascismului, alegerea sa de catre comitetul Nobel dind nastere unui conflict international intre Germania nazista si politicienii norvegieni.

REGRETELE COMITETULUI NOBEL

Un alt subiect de predilectie pentru presa internationala atunci cind a fost vorba despre premiile Nobel l-au reprezentat personalitatile carora nu li s-a acordat premiul Nobel, desi importanta lor istorica ar fi impus acest lucru. Exemplul in privinta caruia Geir Lundestad, secretarul actual al Comitetului Nobel, a recunoscut ca s-a facut o greseala este Mahatma Gandhi. Nominalizat de cinci ori pentru premiul Nobel pentru Pace, liderul indian a fost ocolit de fiecare data de juriu. Pentru prima data s-a intimplat acest lucru in 1937, apoi in 1938, 1939, 1947 si cu citeva zile inaintea asasinarii lui Gandhi, in 1948.
Mai mult, in 1989, cind Dalai Lama a fost premiat, presedintele Comitetului Nobel a afirmat ca vede atribuirea distinctiei liderului spiritual tibetan ca un omagiu adus si lui Mahatma Gandhi.

CONTROVERSA LA ZI

Anul acesta, una dintre sectiunile asupra careia s-a pastrat un secret special a fost premiul pentru pace. Ziaristii prezenti la ceremonia de anuntare a premiului pentru anul 2006 au fost uimiti sa auda numele lui Muhammad Yunus din Bangladesh si al companiei acestuia, Grameen Bank. Decizia juriului de a premia un musulman care si-a dovedit hotarirea de a depasi problemele economice acordind imprumuturi pentru saraci a fost considerata o incercare de a depasi ruptura dintre Islam si lumea vestica.

O controversa asemanatoare a insotit decernarea premiului Nobel scriitorului turc Orhan Pamuk. La inceputul acestui an, Pamuk a fost achitat intr-un proces in care era acuzat de "insulta adusa turcilor de pretutindeni", dupa ce a scris de mai multe ori despre moartea a peste un milion de armeni in administratia otomana la inceputul secolului XX. Citat de George Bush intr-un discurs din 2004, numele lui Pamuk a fost abia sugerat de presedintele Turciei dupa anuntarea premiului Nobel pentru Literatura. Presedintele Ahmet Necdet Sezer a declarat ca se mindreste cu exporturile turcesti de "smochine si bumbac", numele lui Pamuk insemnind in turca, bumbac.

Premiile Nobel 2006

>> Psihologie sau Medicina
Andrew Z. Fire (n.1959) si Craig C. Mello (n. 1960), cercetatori care reprezinta Universitatile din Stansford si Massachusetts (SUA) pentru cercetarile privind ARN.

>> Chimie
Roger D. Kornberg (n.1947) de la Universitatea Stansford (SUA) pentru studiul bazei moleculare a transcrierii eucalorice.

>> Fizica
John C. Mather (n.1946) si George F. Smoot (n.1945), reprezentind NASA, pentru descoperirea formelor negre si anisotropia radiatiilor cosmice.

>> Premiul Nobel pentru Pace
Muhammad Yunus (foto - n.1940) si Grameen Bank (Bangladesh)

>> Literatura
Orhan Pamuk (n.1952) pentru ca a descoperit noi simboluri pentru ciocnirea si intilnirea dintre culturi (Turcia)


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.