In sedinta de ieri, Guvernul a stabilit modificarile aduse ordonantei de urgenta privind regimul strainilor si a stabilit conditii noi.

Dreptul de sedere temporara pentru reintregirea familiei se poate prelungi pentru membrii de familie ai beneficiarilor statutului de refugiat sau ai protectiei subsidiare, fara sa mai fie obligatorie indeplinirea conditiilor privind dovada mijloacelor de intretinere.

Acest drept se va acorda pentru o perioada de pana la 5 ani, in cazul reintregirii familiei cetatenilor sponsori straini. In aceasta perioada, cel caruia i se acorda dreptul de sedere temporara nu trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei pe o perioada mai mare de 30 zile pe parcursul unui an si mai mult de 90 de zile in cei 5 ani.

Dreptul de sedere temporara pentru reintregirea familiei se poate prelungi pentru strainii care convietuiesc cu cetatenii romani doar daca prezinta certificatul de nastere al copilului pe care il au impreuna, atat strainul, cat si cetateanul roman fac dovada ca sunt necasatoriti si fac dovada convietuirii cu cetateanul roman, adica nu au incheiat o casatorie de convenienta. Stabilirea faptului ca nu este vorba de o casatorie de convenienta se face in urma unui interviu prin care reprezentantul Autoritatii pentru Straini stabileste coabitarea celor doua persoane si ca "sotii isi indeplinesc obligatiile luate prin casatorie".

Cetatenii straini care sunt casatoriti cu cetateni romani, dar care nu mai indeplinesc conditiile sederii legale in Romania nu vor mai putea fi returnati, daca nu este vorba de o casatorie de convenienta, conform noului proiect de lege privind regimul strainilor aprobat de executiv.
Dreptul de sedere temporara pentru reintregirea familiei se va putea acorda pentru rudele de gradul I in linie ascendenta ale cetateanului roman sau ale sotului/sotiei acestuia, daca prezinta documente din care sa rezulte existenta legaturii de rudenie.

Studentii straini, cu permis si pasaport

Studentii straini, bursieri ai statului roman, vor primi un permis de sedere in Romania pe toata durata studiilor, nu anual, conform unui proiect de lege privind regimul strainilor, aprobat in sedinta de guvern de ieri. Potrivit acestui proiect, guvernul nu va mai stabili anual, prin hotarare, numarul locurilor in unitatile sau institutiile de invatamant ce pot fi puse la dispozitie strainilor si termenele limita pana la care se pot face inscrieri, pentru fiecare forma de invatamant. In aceste conditii, viza de lunga sedere pentru studii se va acorda, la cerere, strainilor care solicita intrarea pe teritoriul Romaniei in calitate de studenti sau care participa la un program de schimb de elevi.

Calitatea de student o au strainii acceptati la studii de o institutie de invatamant de stat sau particulara, acreditata potrivit legii, inclusiv pentru participarea la cursuri de doctorat. Executivul a luat aceasta masura pentru a favoriza inscrierea studentilor straini la studii in centrele universitare romanesti.

Vize pentru strainii care vin in Romania

Cetatenii din statele nemembre UE vor putea intra pe teritoriul Romaniei, de la 1 ianuarie 2007, cu viza de scurta sedere doar daca fac dovada ca detin minimum 50 de euro pentru fiecare zi de sedere, dar nu mai putin de 500 de euro. Suma pe care este obligat sa o prezinte un strain la intrarea in Romania a fost redusa astfel de la 100 la 50 de euro pe zi, poate fi prezentata si in echivalentul unei valute convertibile. Guvernul a stabilit aceasta suma prin modificarile aduse, in sedinta de ieri, ordonantei de urgenta privind regimul strainilor.

Pentru a intra in Romania, un strain va trebui sa prezinte suma de 500 de euro daca nu detine o invitatie din partea unui cetatean roman, in calitate de sponsor. Pentru a obtine viza de intrare in Romania, pe numele cetateanului strain nu trebuie sa existe alerte in sistemul de atentionare al spatiului Schengen. Pentru accelerarea procedurilor de acordare a vizei, Autoritatea pentru Straini isi va da, de la 1 ianuarie 2007, avizul in termen de maximum sapte zile, si nu de 30, ca pana acum. Aceste conditii se aplica tuturor cetatenilor care nu sunt cetateni ai statelor UE sau ai spatiului economic european si care au nevoie de viza pentru a intra in Romania. In cazul cetatenilor din Republica Moldova se negociaza un regim special.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.