Romania si Albania sunt ultimele tari din Europa care nu au dezvoltat un sistem de pensii cu administrare privata.

Desi initiativa introducerii pensiilor private a aparut in urma cu 10 ani, ele vor deveni operative, partial, abia la inceputul anului viitor. In conditiile in care angajatorii, dar si angajatii, sunt prea putin familiarizati cu avantajele oferite de un astfel de sistem, promovarea pensiilor private va constitui o conditie fundamentala pentru reusita acestui proiect. Responsabilitatea promovarii pensiilor private va reveni nu doar administratorilor, ci si autoritatilor (Guvern, Parlament).

"Pentru mine este clar ca trebuie sa suplimentam eforturile pe partea de comunicare atat in randul salariatilor, cat si in randul companiilor. Poate ca si Guvernul isi va asuma raspunderea de a sustine o campanie de informare in randul populatiei", a declarat Bram Boon, presedintele ING Asigurari de Viata, prezent la conferinta "Pensiile private - consolidarea unei noi piete", organizata de Finmedia.

Mentalitatea va limita impactul sistemului privat

Succesul introducerii pensiilor facultative va fi unul limitat in primii ani de functionare, pentru ca numerosi angajati si o parte din angajatori nu sunt constienti de avantajele acestui sistem, a mai spus Boon. El a apreciat deschiderea oficialilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private la discutiile cu reprezentantii companiilor de asigurari. "Totusi, exista situatii cand se discuta ceva, se ajunge la o concluzie, dar dupa publicarea actelor normative observam ca nu se respecta ce s-a hotarat anterior", a spus Boon.

Reprezentantul ING Asigurari de Viata a atras atentia ca Parlamentul nu se implica intr-o maniera care sa arate ca sistemul de pensii private reprezinta o prioritate pentru Romania. "Pana acum nu prea am vazut ca Parlamentul sa si ia in serios rolul de controlor al activitatii CSSPP", a mai spus Boon.

Pe ultima turnanta

Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan, a afirmat ca sistemul de pensii private "a intrat in linie dreapta" si ca in anul 2007 va fi inceputul unei noi industrii in Romania. Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii.

Programul se va realiza in doua etape, si anume pensiile obligatorii administrate privat - pilonul II si pensiile private facultative - pilonul III. Fondurile de pensii facultative vor incepe sa functioneze, cel mai probabil, la 1 ianuarie 2007, iar fondurile de pensii administrate privat ar putea deveni functionale la mijlocul anului viitor. Guvernul a aprobat in acest an un proiect de modificare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Proiectul se afla in dezbatere la Senat si urmeaza sa treaca prin Camera Deputatilor. Potrivit proiectului de modificare a Legii 411, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii potrivit Legii 19/2000, vor participa obligatoriu la un fond de pensii administrat privat.

Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa. Campania de informare la nivel national privind noua configuratie a sistemului de pensii va incepe dupa ce proiectul de modificare a legii va fi adoptat de Parlament.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.