Odata cu integrarea noastra in UE, chinezii care produc in Romania vor vinde marfa “fabricata in Uniunea Europeana”, ceea ce le va inlesni distributia catre alte tari membre.

Piata in dezvoltare pe care o gasesc in Romania si forta de munca mai ieftina decat in restul Europei sunt alti factori care favorizeaza investitiile chinezilor.

Cele mai mici investitii depasesc 3 milioane de dolari
Pentru perioada urmatoare au fost deja anuntate patru proiecte importante, investitiile aferente acestora depasind 3 milioane de dolari fiecare. Un proiect chinezesc de mare anvergura este "Chinatown Romania". Acesta cuprinde trei zone distincte: o zona comerciala "Dragonul Rosu", centrul de afaceri "China Business Center" si zona rezidentiala "China Towers". Centrul comercial a fost inaugurat la sfarsitul anului trecut, "China Business Center" va fi un imobil impozant, cu 16 etaje, iar complexului rezidential "China Towers" cuprinde 12 blocuri.

Un confectioner castiga in China 15 dolari pe luna
In industria confectiilor din China nivelul mediu de salarizare este de 15 dolari lunar. Aceasta este unul dintre exemplele care explica invazia de muncitori chinezi in Romania. Chiar daca forta de munca este ieftina si in Romania, tot mai multi investitori, atat romani cat si straini, aleg sa angajeze muncitori asiatici datorita pretentiilor salariale si mai mici.

In Bacau lucreaza aproximativ 1.000 de confectionere calificate chineze, in conditiile in care in judet sunt peste 5.500 de femei somere. O confectionera romanca primea 7 milioane de lei lunar, pe cand una chineza primeste 3,3 milioane de lei pe luna. Potrivit legii romanesti, un chinez care are drept de sedere pentru afaceri in Romania trebuie sa demonstreze ca are un profit lunar de 500 euro, in caz contrar acesta trebuie sa paraseasca teritoriul tarii noastre.

Orientata corect, forta de munca asiatica nu ne va afecta
Agentia Romana pentru Investitii Straine incearca sa limiteze numarul de muncitorilor chinezi pe piata fortei de munca din Romania. Se incearca o orientare catre zonele din Romania unde exista deficit si, in special, in regiunea de Vest, forta de munca suplimentara nu va crea probleme.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.