O comisie alcatuita din cadre didactice din Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) a facut recent o analiza a istoriei proiectului Rosia Montana, semnaland patru puncte slabe, care frizeaza nereguli si coruptie legate de proiectul societatii miniere Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Potrivit scrisorii deschise a Grupului pentru Salvarea Rosiei Montane din ASE, publicata miercuri, aspectele se refera la inceperea exploatarii in masivul Carnic, modificarile aduse perimetrului licentei de exploatare miniera, sponsorizarile facute de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) catre Ministerul Culturii si Cultelor si descarcarile de sarcina arheologica acordate de MCC societatii RMGC, precum si modificarea PUG-ului comunei Rosia Montana in 2001 si inceperea, in 2002, a relocarii populatiei afectate de proiect.

Memoriul, insotit de mai multe anexe, a fost inaintat Administratiei Prezidentiale, primului-ministru si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, urmand ca si celelalte institutii responsabile de concretizazea acestui proiect sa primeasca analiza efectuata. "Autoritatile trebuie sa demonstreze siguranta si respect in gestiunea resurselor, capitalului natural al Muntilor Apuseni", a declarat pentru "Curierul national" prof. univ. dr. Florina Bran, prodecanul Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului din cadrul ASE, unul dintre autorii volumelor, recent publicate,

"Conceptia ecologica - act de decizie in gestiunea resurselor Muntilor Apuseni - Studiu de caz Rosia Montana" si "Gestiunea capitalului natural in zona Munntilor Apuseni - Rosia Montana". "Demnitatea celui care decide in fata unei natiuni, a unei comunitati si a celor care urmeaza sa vina dupa noi este sa urmareasca protejarea si conservarea patrimoniului natural. Ceea ce se incearca in zona prin inceperea acestui proiect minier va duce la o catastrofa ecologica, la distrugerea completa a vestigiilor naturale si culturale existente aici. Vestigiile arheologice de la Rosia Montana si peisajele unice nu trebuie lasate pe mana oricui", a continuat Florina Bran.

Grupul pentru Salvarea Rosiei Montane si-a reafirmat totodata pozitia sa privind oprirea acestui proiect, deoarece nu exista argumente privind eficienta economica, sociala, de mediu etc, pentru Romania. In opinia Grupului, ar fi doua modalitati legale de a opri acest proiect: de a nu-i da acordul de mediu (adica de a transfera problema in competenta Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor) sau de a anula licenta RMGC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.