Chiar daca pretul de pornire al unei licitatii pentru achizitionarea unei case boieresti se cifreaza, de obicei, la un milion de euro, aceste locatii sunt din ce in ce mai atragatoare, atat pentru companii, cat si pentru patronii de restaurante. Numai in Bucuresti, una din cinci firme, aflata in cautare de sediu sau care doreste sa se extinda, se orienteaza spre casele construite la sfarsitul secolului al XIX-lea sau in perioada interbelica, potrivit jucatorilor de pe piata imobiliara.

Cum unele dintre aceste case au apartinut ambasadelor straine, in urma retrocedarilor, noii proprietari sunt atrasi de un castig fabulos, fara efort, fara sa stea pe ganduri cand vine vorba sa scoata din buzunar chiar si cinci milioane de euro. Cu toate ca multe dintre aceste constructii necesita reparatii de amploare, locatia centrala constituie o atractie irezistibila fie pentru oameni cu bani, fie pentru reprezentante straine sau companii in cautare de sediu.

Mai mult decat atat, datorita numarului limitat al acestor constructii, valoarea lor de piata va creste, plus ca spatiile ample, cu elementele arhitectonice unice, precum vitraliile, fac ca interesul pentru achizitionarea fostelor conace boieresti sa creasca exponential. Potrivit unui studiu realizat de agentiile de profil, majoritatea caselor boieresti cumparate devin sedii de birouri, ambasade sau consulate.

Patronii de restaurante au fost probabil printre primii care au sesizat potentialul acestor case, astazi multe dintre locatiile de profil, considerate de lux, functionand in fostele conace. Pentru a reda aerul de epoca, numerosi patroni au comandat mobila realizata in strainatate in stilul in care a fost construita si casa.

Un alt motiv de atractie il reprezinta amplasarea caselor boieresti. Piata Romana, Rosetti, Intercontinental, Gradina Icoanei, Kiseleff, Foisorul de Foc, Ana Ipatescu sunt doar cateva dintre zonele din care vechile constructii fastuoase fac cu ochiul celor interesati. Multe astfel de cladiri se regasesc si in nordul capitalei, in Primaverii si Aviatorilor.

O alta categorie de potentiali cumparatori sunt cei care doresc doar sa le renoveze pentru a le revinde. Cum investitia medie se cifreaza la 100-200 de euro/mp, castigurile nu sunt deloc de neglijat, acestea fiind intre 15% si 50% peste valoarea investitiei. Dupa modernizare, valoarea per ansamblu a unei case boieresti poate creste chiar si cu 70%, potrivit jucatorilor din domeniu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.