Un tinar cu o echipa de profesionisti in spate poate cistiga mii de euro oferind consultanta afaceristilor care vor sa acceseze bani de la UE

Dupa 1 ianuarie 2007, o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, consultanta pe fondurile structurale va fi o afacere profitabila deschisa celor care detin informatia si invata cum sa faca proiecte eligibile. Suma totala pusa la bataie de UE pentru Romania in perioada 2007-2013 ajunge la aproape 30 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca romanii vor trebui sa cheltuiasca aproximativ 12 milioane de euro zilnic, inclusiv simbata si duminica.

Desi multi considera ca specialistii cei mai buni sint cei de la firmele mari, internationale, consacrate, formatorii romani cred ca si tinerii ar putea invata sa ofere consultanta pe fondurile UE. Iar sumele variaza in functie de marimea proiectului, cu valori care pleaca de la minimum 2.000 de euro pentru proiectele mici.

Voluntariatul, asul consultantei

Ciprian Nicolae, trainer si consultant la Institutul Roman de Training (IRT), spune ca, in Romania, nu exista reglementari, reguli ca sa fii consultant, "exista doar Centrul de Calificare Profesionala pentru Adulti care stabileste ce trebuie sa faca o persoana pentru a se incadra pe o specializare". Astfel, tinerii nu au nevoie de o anumita calificare pentru a deveni consultanti sau traineri, la rindul lor, ci trebuie sa dovedeasca ceea ce stiu sa faca. Pentru tineri, un inceput este chiar voluntariatul, inca din timpul facultatii, in cadrul diverselor institutii sau ONG-uri care se ocupa cu fondurile europene, pentru ca "in trei luni invata enorm de mult, daca au urechile deschise", spune Ciprian Nicolae.

O alta varianta, care aduce deja o specializare pe acest domeniu, este participarea la trainingurile pe fonduri structurale, la care are acces oricine, contra unei sume de aproximativ 4 milioane de lei vechi. Insa, trainerul IRT atrage atentia asupra unui alt element-cheie: "Este foarte important pentru a deveni consultant si trainer sa fi lucrat in domeniul pe care vrei sa te specializezi".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.