SANSA. Un cercetator roman lucreaza la o universitate din Anglia pentru a definitiva formula-minune a sangelui sintetic. Pana acum, chimistul Radu Silaghi-Dumitrescu a reusit sa modifice organisme inferioare, bacterii si ciuperci, astfel incat acestea sa produca hemoglobina umana!

"Munca este extrem de dificila din cauza hemoglobinei, care, eliberata in corp, este foarte periculoasa. Ea trebuie controlata de celulele umane, acest lucru fiind, de fapt, cel mai dificil de realizat", afirma chimistul originar din Cluj-Napoca. Cercetarile se desfasoara in Anglia, la Universitatea din Essex, unde alaturi de alti 11 oameni de stiinta, Dumitrescu lucreaza la definitivarea produsului-minune. Proiectul este finantat de catre UE, fiind revolutionar in domeniul medicinei.

Sange praf

Substanta care substituie sangele uman ar putea stopa crizele sangvine ori sa reduca la zero riscul infectiilor cu HIV sau hepatita, in ceea ce priveste transfuziile. Chimistul roman a gasit, alaturi de echipa cu care lucreaza, si o solutie de transport al sangelui sintetic, acesta fiind produs si sub forma de praf, iar in contact cu apa va deveni "elixirul vietii". Mai mult decat atat, substanta ar putea fi folosita la transfuzii, indiferent de grupa sangvina a primitorului. Daca in prezent 450 de mililitri de sange uman costa intre 11 si 350 de dolari, in functie de piata, chimistul preconizeaza ca noua substanta va fi accesibila tuturor.

Concurenta

Si SUA au realizat un compus sintetic asemanator in laboratoarele din Africa de Sud. Problema este ca acesta nu poate substitui sangele uman decat pentru 12 ore, dupa care devine periculos daca nu e eliminat din organism. Bazat pe sangele de vaca, produsul a fost deja testat cu bine pe 700 de pacienti. Altfel, si cercetatorii rusi au inventat o formula a sangelui, insa o formula chimica, produsul fiind considerat insuficient de stabil.

Dr. Urian: "Ar fi fantastic!"

"Ar fi ideal, fantastic! Nu s-ar mai transmite bolile genetice, iar reactiile secundare ce apar in momentul unei transfuzii (socuri, frisoane, febra etc) ar disparea. Si cei a caror religie le interzice transfuzia de sange ar fi mult mai fericiti", crede medicul Laura Urian, de la Clinica de Hematologie Cluj-Napoca, specialist in hematologie.

Criza de sange la Hunedoara

TENSIUNE. Centrul de Transfuzie Sangvina Hunedoara mai avea in stoc, saptamana trecuta, doar cinci pungi de sange, pentru ca noua lege a donatorilor a facut ca numarul celor care doneaza sange sa scada dramatic. "De la 60-70 de donari zilnice am ajuns la mai putin de jumatate. Pentru rezolvarea crizei cred ca ar trebui sa se acorde sase sau sapte tichete de masa la fiecare donare" este de parere directorul CTS Hunedoara, Viorica Halmagiu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.