De la 1 decembrie 2006 toti pasagerii unui autovehicul, inclusiv cei de pe bancheta din spate, vor trebui sa poarte centura de siguranta, prevede o hotarare adoptata ieri de executiv, prin care se aproba noile norme metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta privind circulatia pe drumurile publice.

Cum exista si masini care nu sunt prevazute din fabricatie cu centuri de siguranta in spate, reglementarea nu se aplica pentru toata lumea, a afirmat directorul Directiei de Politie Rutiera, comisarul-sef Dumitru Jianu. Si politistii vor fi obligati sa poarte centura, iar daca sunt depistati ca nu se supun regulamentului vor primi amenda contraventionala de la colegii lor si vor putea fi chiar "aspru" sanctionati, a precizat Jianu.

Conform noilor reglementari, se excepteaza de la obligatia de a purta centura soferii care executa manevra de mers inapoi, taximetristii in timp ce transporta pasageri, persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii si instructorii auto in timpul pregatirii practice si al examenului pentru obtinerea permisului.

Nici gravidele "in luna avansata de sarcina" nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta, insa noile reglementarile nu specifica exact care este luna limita de sarcina in care se poate renunta la centura.
Copiii care au pana la trei ani trebuie asezati intr-un scaun special, pe bancheta din spate.

Ca-n filmele americane - Soferii nu mai au voie sa iasa din masini daca sunt opriti de politie
Politistii romani s-au inspirat de la colegii americani si au introdus in normele de aplicare a noului Cod Rutier si prevederea ca soferii trasi pe dreapta de politie sa ramana in masina, fara a deschide portiera si cu mainile la vedere.

Conform normelor de aplicare a noului Cod Rutier, conducatorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupa caz, al politistului de frontiera, este obligat sa ramana in vehicul, cu mainile pe volan, iar ceilalti pasageri sa nu deschida portierele, respectand indicatiile politistului.

In situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai, oprit in trafic pentru incalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa nici un act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa il conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea in evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci cand nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.