Cinci universitati din Romania fac performanta. Alte 20 sint de o oarecare calitate. De restul pina la 78, studentii ar trebui sa se fereasca.

Aceasta este evaluarea initiatorului legii calitatii in educatie, fostul ministru Mircea Miclea. Legea isi propune sa realizeze un clasament al unitatilor de invatamint superior, este aproape gata si va fi pusa in aplicare din noiembrie. Moment in care universitatile vor intra in febra examenelor pentru calitate.

Se ascut cutitele

Daca pina acum era loc pentru toata lumea, o data cu acest filtru competitia se va inaspri. Totusi, deocamdata nu apar nume de universitati care nu vor face fata standardelor. "Mai intii vom evalua programele de master, pentru ca de la anul sa nu mai existe masterate neautorizate. Apoi evaluam licenta si doctoratele", spune Calin Oprea, membru al Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Superior. Nici o institutie de invatamint nu comenteaza metodologia de evaluare a calitatii. "Deocamdata stau in carapace, dar vor reactiona cind va aparea hotarirea de guvern cu standardele de calitate", explica Oprea.

Ce este clar deja este ca viitorii studenti trebuie sa fie mult mai atenti pentru ce se pregatesc. Chiar si universitatile care vor supravietui vor fi cotate diferit.

Banii merg dupa calitate

Universitatilor care nu au calitate li se va ridica acreditarea, iar cele de stat nu vor face exceptie de la regula. "In momentul de fata, invatamint de performanta se face in cinci universitati, iar de slaba calitate in 20. Deci restul ar trebui sa dispara", spune Mircea Miclea.

In Romania sint 49 de universitati de stat si 29 de institutii particulare. "Banii trebuie sa mearga acolo unde este calitate, iar beneficiarii trebuie informati in legatura cu toate aceste lucruri, care trebuie facute publice. La cele particulare, daca nu indeplinesc standardele, atunci nu mai le dai dreptul sa ia bani de la cercetare", spune Miclea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.