Doctoranzii cu idei valoroase pentru temele de cercetare doctorala pot obtine finantari de pina la 200 de milioane de lei.

Tezele doctorale de cercetare ii pot aduce unui doctorand pina la 200 de milioane de lei vechi pentru un proiect. "Exista numeroase tipuri de proiecte pentru teza de doctorat. Pornind de la cele de tip Tineri Doctoranzi (TD), finantate cu aproximativ trei milioane de lei, pina la lucrari mari care pot fi finantate si cu 200 de milioane de lei, in functie de ceea ce necesita cercetarea respectiva", declara Ion Smeureanu, director departament pregatire doctorala in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Finantarea acestor lucrari de cercetare se face in functie de tipul proiectului, de temele alese de catre doctorand si de rezultatele obtinute pe parcursul cercetarii. Temele de cercetare pot fi contractate cu diferite institutii. "Se pot incheia contracte atit cu firme particulare cit si cu institutii de stat, cum ar fi, de exemplu, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior (CNCSIS)", declara Ion Smeureanu.

Teze banoase

Potrivit specialistilor, finantarea unui proiect se bazeaza pe o tema de doctorat valoroasa. "Suma pe care o obtine depinde foarte mult de tema aleasa. De exemplu, o tema ce vizeaza un proiect de software, care sa fie folosit de persoane cu dizabilitati, este o lucrare de cercetare valoroasa", adauga Smeureanu. Dupa ce doctorandul isi alege o tema de proiect, acesta se duce sa o prezinte unor firme, cerind in acelasi timp si finantarea pe care el o considera necesara pentru realizarea temei de cercetare. Exista mai multe domenii care ofera teme stiintifice cu potential practic pentru organizatiile romanesti si care pot obtine finantari valoroase pentru doctorand. Lucrarile de cercetare se pot baza pe teme ce au ca subiect "imporanta emotiilor la locul de munca" sau "rolul agesivitatii in stresul ocupational si modalitati de ajustare a reactiilor inadecvate la stres", "decizia manageriala" sau "analiza somajului".

Explozia de finantari, abia din toamna

Privind aceste tipuri de finantari ale tezelor de cercetare, deocamdata acest tip de doctorat este la inceput, fiind pus in aplicare incepind cu aceasta toamna. Foarte putini dintre tinerii doctoranzi au obtinut finantari, in majoritate candidind la CNCSIS. "In cadrul ASE, doar 10% dintre doctoranzi sint finantati. Ne asteptam ca pe masura ce marile firme vor aprecia noul tip de pregatire doctorala, vor fi interesate de anumite proiecte de cercetare si isi vor trimite oamenii la o pregatire de tip doctorat, numarul celor cu finantare externa sistemului de invatamint, sa creasca", explica Smeureanu. Incepind cu anul 2005, a fost introdus un nou sistem de doctorat, volumul de munca devenind substantial. "Doctorandul trebuie sa parcurga zece examene, un proiect de cercetare solid, cu doua rapoarte intermediare. Dupa noul sistem, numai in anul al II-lea si al III-lea se face cercetare efectiva, pe baza de teme de cercetare, contractate sau nu", adauga Ion Smeureanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.