Integrarea la noul loc de munca inseamna mai mult decit motivatie. Tactul in relatiile cu colegii si asumarea valorilor companiei conteaza in egala masura

Odata aruncat in virtejul treburilor de la un nou job, angajatul este obligat sa se acomodeze intr-un timp scurt cu valorile companiei, sarcinile propriu-zise si asteptarile colegilor. Dar mai ales cu ofurile sefilor, abilitatile proprii si feed-back-ul primit de la acestia fiind vitale pentru integrarea rapida in noua firma.

Viteza de adaptare

In primele zile la noul loc de munca, e bine ca angajatul sa se cunoasca si sa se adapteze rapid la prioritatile firmei. "Unele companii pun accentul pe rezultate, altele pe satisfactia angajatului. Din acest motiv, angajatorul este obligat sa-si transmita clar asteptarile atit prin discutii fata in fata, cit si prin informatii cu privire la misiunea si obiectivele companiei", spune psihologul Virgiliu Ricu, director la Chiron Consulting.

Pentru ca riscurile de esec in perioada de acomodare sint mai mari, "nou-venitul trebuie sa adopte si codurile nescrise care se bat uneori cap in cap cu cerinta conducerii de a se munci eficient. Este vorba in primul rind despre indemnurile de genul 'Las-o mai moale, nu mai trage asa!>>", spune Ticu Constantin, profesor de psihologie la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi.

"In plus, angajatul ar trebui sa evite sarcinile pe care nu le stapineste indeajuns sau despre care nu stie prea multe si sa nu se laude cu realizarile anterioare. La fel de importante sint si abilitatile de comunicare, pentru ca te poti face placut stiind sa asculti si sa faci observatii pertinente legate de activitatea colegilor", arata Marius Merlusca, psiholog consultant la Elf Consulting.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.