Populatia Romaniei va scadea pana la 16 milioane in anul 2050, din care mai mult de jumatate va avea peste 60 de ani, iar fiecare persoana activa va plati asigurarile sociale pentru noua persoane, releva un studiu dat publicitatii de catre Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA).

Studiul UNFPA arata ca la finele perioadei vizate, daca fertilitatea se mentine la nivelul actual, populatia Romaniei va ajunge la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si copii, iar raportul de dependenta intre populatia activa si persoanele vulnerabile (copii si varstnici) va fi de unu la noua.

Populatia Romaniei a scazut cu un milion in perioada 1992-2005 si continua sa scada. Aceasta tendinta este determinata de fertilitatea scazuta (1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1, care ar asigura inlocuirea populatiei) si de migratia externa mare (aproximativ doua milioane de romani se afla legal in strainatate, dar numarul celor plecati ilegal este necunoscut).

Daca in prezent, din cele 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, cinci milioane sunt copii si sase milioane sunt varstnici, la mijlocul secolului XXI, pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie si vor fi putini copii si adulti.

Pentru a nu se ajunge la aceasta situatie, UNFPA propune politicienilor si factorilor de decizie din Romania reformarea sistemului de sanatate, de educatie si de asigurari sociale, astfel incat sa se incurajeze natalitatea, scolarizarea si incadrarea pe piata muncii din Romania.

"Fondul ONU pentru Populatie atrage atentia asupra seriozitatii acestei probleme pentru populatia din Romania si ofera politicienilor sprijin in identificarea problemelor si gasirea solutiilor", a spus ambasadorul UNFPA in Romania, Peer Sieben.

"Guvernul trebuie sa ia masuri de protectie a persoanelor varstnice, sa incurajeze femeile sa nasca si sa stopeze migratia externa. Aceasta nu este o problema cu care se confrunta doar Romania, ci toate tarile din aceasta regiune a Europei", a adaugat Peer Sieben.

UNFPA propune ca, pentru a face fata procesului de imbatranire a populatiei, Romania trebuie sa sustina serviciile medicale cu politici sociale si sa promoveze activitatile fizice si implicarea varstnicilor in activitati sociale, care sa creasca respectul de sine, autonomia si independenta acestora.

Autoritatile publice locale trebuie sa dezvolte si sa extinda serviciile adecvate nevoilor specifice ale populatiei varstnice - asistenta medicala comunitara, ingrijiri la domiciliu, centre medicale de zi, centre comunitare de psihiatrie si unitati medico-sociale.

De asemenea, reforma din sistemul de sanatate trebuie sa se concentreze si pe prevenirea imbolnavirilor. Mortalitatea specifica pe cauze arata o tendinta de crestere a numarului deceselor prin boli cardio-vasculare sau prin tumori, atat in randul varstnicilor, cat si in randul tinerilor. Pentru schimbarea acestor tendinte este nevoie de promovarea unui stil de viata sanatos, a unei nutritii echilibrate, de combaterea sedentarismului si a consumului de tutun si alcool.

Studiul UNFPA mai arata ca scaderea natalitatii sau mentinerea la un nivel scazut pentru o perioada lunga de timp duce la deteriorarea structurii pe varste a populatiei. In prezent, in Romania, tinerele cupluri opteaza pentru mai putini copii (unul de preferinta). Acest lucru se datoreaza conditiilor economice si sociale care descurajeaza tinerii sa faca mai multi copii. Daca intre 1985 si 1990, in Rominia se nasteau aproximativ 350.000 de copii pe an, in ultima decada numarul lor a ajuns la 220.000 de copii nascuti pe an.

Primul efect al reducerii natalitatii este scaderea continua a populatiei scolare, ceea ce va duce la restructurarea posturilor din invatamant si inchederea scolilor. Daca acum acest fenomen afecteaza invatamantul primar si mediu, in anii 2009-2010, generatia putin numeroasa va afecta invatamantul superior. In acest fel, Romania va pierde capital uman calificat pe doua fronturi: prin nasterea unui numar prea mic de copii si prin educatia defectuoasa a celor existenti.

In privinta reformarii sistemului de educatie, UNFPA propune restructurarea retelei scolare, corelarea specializarilor cu piata muncii, dezvoltarea de proiecte care sa sustina categoriile defavorizate, cresterea egalitatii de sanse in sistemul de invatamant intre femei si barbati, urban si rural sau intre etnii. De asemenea, Romania trebuie sa dezvolte scoli de arte si meserii sau profesionale, care sa ofere, la absolvire, o calificare.

Odata cu scaderea populatiei, numarul romanilor activi, care contribuie la bugetul public si la fondurile sociale, va scadea continuu, pentru ca tot mai putini romani vor intra pe piata muncii, iar numarul pensionarilor va creste. Astfel, daca in prezent raportul intre persoanele care platesc asigurari sociale si cei care beneficiaza de aceste servicii este de trei la patru, acest decalaj se va mari drastic in urmatoarele decenii, ceea ce ar duce la colapsul sistemului de pensii, sustin reprezentantii UNFPA.

Scaderea numarului de salariati este cauzata de migratia externa ridicata in randul adultilor de varsta productiva si de munca la negru. Desi populatia activa numara 10,5 milioane, doar 4,5 milioane contribuie la sistemul de asigurari sociale. In timp, cei care lucreaza in economia gri vor atinge varsta pensiei si, fara sa fie asigurati, vor apela la sistemul de asistenta sociala, solicitand din bani publici venitul minim garantat sau alte ajutoare sociale. Pentru ca populatia activa va fi mai putin numeroasa, impozitele vor creste semnificativ.

UNFPA propune ca aceasta tendinta sa fie combatuta prin crearea sistemelor de asigurari de pensii private, cresterea varstei de pensionare, descurajarea pensionarii anticipate si incurajarea muncii in regim de lucru partial si politici tintite pe varste.

Capacitatea redusa a economiei si a societatii de a genera locuri de munca si o remuneratie corespunzatoare incurajeaza si exodul de forta de munca in strainatate. Potrivit UNFPA, in prezent, doua milioane de romani lucreaza in strainatate, dar cifra nu este exacta pentru ca multi sunt plecati ilegal. Pe masura ce economia se va dezvolta si va fi nevoie de forta de munca, si in conditiile in care cei plecati nu se vor intoarce in tara, Romania va deveni tara de destinatie pentru muncitorii din est, inclusiv Asia Centrala, care vor veni pentru salarii mai mari si conditii mai bune de munca.

UNFPA este o agentie internationala de dezvoltare in cadrul sistemului Organizatiei Natiunilor Unite, scopul ei fiind sa ajute guverne in formularea politicilor si strategiilor de dezvoltare durabila si de reducere a saraciei.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.