Pretul energiei termice ramane neschimbat in Bucuresti pentru ca primaria a decis sa subventioneze toata diferenta intre costul de productie si pretul national de referinta de 107,5 lei pe gigacalorie, a declarat presedintele ANRE, Nicolae Opris

Opris a mai spus ca spus ca preturile locale de referinta la energia termica vor creste, in medie, pe tara cu cinci procente."Faptul ca in Bucuresti gigacaloria nu se va scumpi in aceasta iarna trage in jos media scumpirilor din tara", a mai spus, citat de NewsIn, presedintele Auroritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Potrivit acestuia, in Bucuresti se concentreaza jumatate din consumatorii de energie termica ai tarii. Opris a mai aratat ca sunt si localitatui unde pretul local de referinta va creste cu 270 de procente. Aceste localitati sunt cele in care CET-urile folosesc combustibili lichizi usori, in special cele din zona litoralului.

Potrivit reprezentantului ANRE, pana la 15 octombrie, localitatile ar trebui sa-si stabileasca preturile de facturare pentru populatie si agentii economici, pornind de la pretul local de referinta calculat de ANRE si de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC).

Cu toate aceste, energia electrica s-ar putea scumpi de doua ori anul viitor, prima data la 1 ianuarie, iar a doua oara in dupa 1 iulie. "Estimam ca de la 1 ianuarie pretul energiei electrice o sa se majoreze cu 4,5%, iar in vara, in iunie-iulie, sa mai avem o ajustare a preturilor, daca sunt influente majore cauzate de seceta sau de majorarea preturilor la combustibil", a mai spus Opris.

La randul sau, ministrul economiei, Codrut Seres, a apreciat ca punerea in functiune, in 2007, a unitatii doi de la Cernavoda ar putea reduce presiunile de crestere a pretului energiei electrice. Energia electrica livrata populatiei si micilor consumatori industriali, care nu au statut de eligibili, nu se va mai scumpi in acest an, viitoarea ajustare de tarife fiind programata pentru inceputul anului viitor, anunta la sfarstul lunii iunie ANRE.

Comunicatul autoritatii mentiona ca "decizia de mentinere a tarifelor la nivelul actual a fost determinata de cresterea redusa a pretului gazelor naturale comparativ cu estimarile prognozate, dar si de reducerea profitului realizat de Hidroelectrica prin preluarea unei cote majorate din productia hidro pentru consumul captiv si reducerea incepand cu 1 iulie 2006 a tarifelor reglementate la aceasta societate avand in vedere profitul suplimentar realizat in conditiile unei hidraulicitati de exceptie".

ANRE a aprobat in 2006 o singura majorare a tarifelor la energia electrica pentru furnizorii captivi. De la 1 ianuarie 2006, energia electrica s-a scumpit cu 1,85%, din cauza cresterii preturilor la combustibili fosili. Conform angajamentelor asumate in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa-si alinieze tarifele la utilitati, astfel incat, la momentul aderarii, preturile la energie electrica, energie termica si gaze naturale sa reflecte costurile reale de producere.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.