Fundatia Whitewell Metropolitan Tabernacle din Irlanda, care a finantat un centru din localitatea romaneasca Carani, judetul Timis, acuza fosta conducere a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) ca a contribuit la inchiderea institutiei. Administratorul centrului, John McCreedy, sustine ca reprezentanti ai directiei au furnizat, in 2003, unui cotidian din Timisoara informatii confidentiale referitoare la minorii din centru.

Acesta considera actul ca fiind "o pedepsa directa, datorita faptului ca au respins ofertele de a se implica in vinderea unor copii peste hotare". Acuzatiile au fost infirmate de catre fosta conducere a directiei care, de altfel, a precizat ca la vremea respectiva exista un interes deosebit pentru a incuraja colaborarea intre autoritatile locale si organizatiile de profil.

Asociatia irlandeza a infiintat in anul 2000, la Carani, un centru pentru 41 de copii care aveau nevoie de protectie sociala, fondurile investite pentru infiintarea casei de copii ridicandu-se la aproximativ 1,5 milioane de euro. Reprezentantii fundatiei irlandeze au declarat ca in urma unui articol defaimator aparut in presa locala, in 2003, bugetul anual al fundatiei a fost redus cu aproape 25%, iar in 2005 nu au mai avut fonduri. McCreedy considera responsabila de inchiderea centrului vechea conducere a Directiei Judetene pentru Protectia Copilului Timis.

Acuzatii grave la adresa romanilor

"DGASPC a comandat si furnizat informatiile confidentiale si a fost in mod clar o pedeapsa directa catre fundatia noastra, datorita faptului ca, in cel putin doua ocazii, am respins ofertele dumnealor de a ne implica, in schimbul unui profit financiar, in vinderea copiilor peste hotare. in 2002, presedintelui fundatiei Whitewell (n.r. - James McConnell) i s-a oferit un castig de 18.000 dolari per copil si directia ne-a cerut ca logo-ul fundatiei sa fie folosit in cadrul unor astfel de adoptii. Propunerea a fost facuta de un oficial de rang inalt din cadrul directiei, apoi de catre un intermediar, in mod clar folosit de aceeasi institutie. Directia, care pe atunci era condusa de Rodica Bara (n.r. - actuala Surducan), a prezentat detaliile personale ale copiilor in fata publicului din Timisoara", se arata intr-o scrisoare semnata de administratorul centrului.

Presedintele Fundatiei Metropolitan, James McConnell, a intarit afirmatiile administratorului, spunand ca "din momentul in care am refuzat colaborarea cu anumite elemente din cadrul autoritatilor romane pentru a ne implica in adoptii internationale ilegale sau sa profitam de pe urma copiilor de la Casa de copii pentru a obtine castig financiar, am fost tratati ca niste caini". Fundatia a actionat in judecata cotidianul respectiv, in luna aprilie a acestui an Curtea de Apel Brasov dand castig de cauza irlandezilor.

Fosta conducere a DGASPC Timis respinge acuzatiile

Rodica Surducan, fostul director DGASPC Timis, a parut surprinsa de acuzatiile care i se aduc de catre membrii fundatiei. "Nu inteleg ce urmaresc cu astfel de acuzatii, cu atat mai mult cu cat fundatia a primit acreditarea deoarece raspundea rigorilor legii. Directia a avut o colaborare foarte buna cu Fundatia Metropolitan, mai ales pentru ca in Timis, ca in orice alt judet, avem interes sa sustinem colaborarile cu ONG-urile", a replicat fostul director. Acesta a negat faptul ca a furnizat informatii confidentiale despre copiii din centru, respingand totodata ideea ca salariatii directiei ar fi implicati in adoptii internationale ilegale. "in Timis nu s-a pus in discutie asa ceva si niciunul dintre salariati nu a cerut sa se faca un asemenea lucru. Nimeni nu mi-a adus in discutie acest subiect", a continuat directorul.

Adoptie internationala contestata

Irlandezii sunt de parere ca respectiva campanie de discreditare a fundatiei a incercat sa justifice adoptia internationala a unui dintre copiii aflati in grija acestora. Mai exact, este vorba de o fetita care la momentul respectiv avea varsta de 9 ani si care a fost adoptata de o familie din Statele Unite ale Americii. Cei de la fundatie contesta legalitatea adoptiei, motivand ca minora nu a fost de acord cu adoptia.

Conform reprezentantilor Metropolitan, copilului i s-a refuzat perioda de familiarizare cu viitoarea familie inainte de a parasi fundatia. Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi (foto), a afirmat ca procesul de adoptie a fetitei de la Carani a inceput in 2003 si s-a incheiat in 2005, fiind printre ultimele cazuri de adoptie internationala aprobate.

"Adoptia s-a facut prin memorandum si s-a respectat legislatia in vigoare. S-a considerat ca era vorba de un caz deosebit, fetita fiind destul de mare, mai ales ca avea si un handicap la picior. Am primit si un raport referitor la situatia minorei dupa adoptie", a concluzionat presedintele ORA. Acesta a adaugat ca adoptia a durat doi ani pentru ca fundatia a contestat in instanta decizia. "S-au opus adoptiei, cu toate ca nu aveau drepturi parentale asupra minorei, iar copilul nu era in relatie cu parintii. Raspunsul ORA pentru fundatie a fost ca procesul de adoptie a respectat legislatia in vigoare".

Centrul Carani, inchis in martie 2006

In luna decembrie 2005, Fundatia Whitewell Metropolitan Tabernacle a trimis actualei conduceri a DGASPC Timis o adresa prin care anunta intentia de a-si inceta activitatea desfasurata in Romania in domeniul protectiei copilului. "Institutia noastra a luat in considerare decizia reprezentantilor Fundatiei Metropolitan si a procedat la evaluarea situatiei copiilor aflati in plasament in cadrul fundatiei. Astfel ca, in cursul lunii martie 2006, am fost nevoiti sa identificam alte forme de protectie", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Sorina Bucurescu.

Astfel, o parte dintre copii au fost reintegrati in familia naturala, in timp ce altii au fost incredintati unui asistent maternal profesionist. Pentru cazurile speciale s-a aplicat o masura de tip familial in cadrul organizatiilor neguvernamentale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.