Candidatii care aplica la mai multe companii, dar pe domeniul lor de activitate si pentru posturi care li se potrivesc, au sanse mai mari de reusita. Mai putin cei care cauta doar pachete salariale mai mari.

Daca in America candidatii isi trimit CV-urile la cit mai multe companii pentru ca rata de reactie a companiilor este de 5%, Romania se indreapta si ea spre acelasi tip de abordare "a l’americaine". Tinerii au de ales, cind isi cauta un job, din mai multe surse, cum ar fi agentiile de recrutare, joburile din reclame sau chiar direct de la firma angajatoare.

Specialistii in resurse umane atrag insa atentia asupra pericolului care apare atunci cind CV-urile sint trimise haotic, fara ca respectivul candidat sa se potriveasca cu jobul scos la concurs sau cu responsabilitatile implicate. Mai mult, un CV aruncat la intimplare, fara a sti despre ce firma e vorba, ce job sau ce asteptari are angajatorul respectiv, il descalifica automat pe candidat.

Totusi, odata detinuta informatia despre firmele care au nevoie de oameni, este indicat ca un tinar sa trimita CV-uri tuturor celor care i se potrivesc, pentru ca de multe ori anunturile de angajare se fac in interior. Pina la urma, statistic, un tinar care trimite CV-ul fara sa fi fost publicat vreun anunt are sanse mai mari decit cel care trimite doar la anunturi, spun specialistii HR.

Oportunist nu, imatur da

Madalina Didea, Deputy General Manager la firma de recrutare BIA, este de parere ca succesul nu sta numai in numere. Aceasta spune ca de obicei isi sfatuieste candidatii, indiferent cita experienta profesionala au, sa mearga pe trei directii: "Agentii de recrutare si selectie, joburi cu reclama (in presa sau pe site-uri) si abordarea directa a companiilor potential angajatoare (indiferent daca au sau nu anuntate posturi vacante)".

Managerul BIA considera ca piata si mentalitatile au mai evoluat, astfel ca un tinar care isi trimite CV-urile la multiple firme nu va fi considerat un oportunist. Insa, daca a depus CV-ul la orice tip de job, pentru a-si renegocia salariul de la actualul loc de munca sau doar pentru un pachet salarial mai bun, "aceasta denota o imaturitate si poate fi taxata ca atare", explica Didea. In plus, "un CV aruncat la intimplare in piata sigur va descalifica un candidat, pentru ca la interviu un angajator isi da seama imediat daca te cunosti sau nu sau daca se accentueaza la maximum anumite calitati", spune Irina Manolescu, Executive Director la DBM, firma care ofera solutii de tranzitii de cariera.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.