Adrian Sirbu regiza paradele de moda. Lui Irinel Columbeanu i-au placut de tinerel manechinele. Botezatu a iubit fara speranta o femeie maritata, iar Becali, zis Tintaru’, s-a remarcat ca organizator al petrecerilor pentru fotbalisti.

Erau putine manechine la acea vreme in Romania, in jur de 30, baieti si fete, impartite la Apaca, UCMB - care cuprindea cooperativele Casa de Moda Venus, Avintul Imbracamintea sau Sporul -, UCECOM si Centrala Tricotajelor. Cei mai multi dintre tineri ajungeau prezentatori de moda prin concurs.

Anunturile erau facute in presa vremii. O data angajati, invatau "din mers", unul de la altul, sa se miste pe podium si sa se machieze. Aveau un program fix, de citeva ore, in care se puneau la dispozitia croitorilor si a designerilor, pentru probe de haine. Paradele se desfasurau, de obicei, dupa-amiaza, iar cele mai grandioase aveau loc la Intercontinental. Majoritatea erau realizate de Adrian Sirbu, patronul de azi al PRO TV, pe atunci regizor la Sahia. El se ocupa de regia, sunetul si luminile prezentarii.

Daca pentru paradele Casei de Moda Venus nu se putea folosi muzica straina, la cele de la Apaca, organizate in special pentru Corpul Diplomatic, aveau "dezlegare" hituri internationale, precum "Joe le taxi" al Vanessei Paradis. "Insa cind a murit Brejnev, a trebuit sa defilam pe podium pe marsuri funebre si muzica clasica. Dar ne adaptam la orice", spune Eugenia Enciu, fost manechin al Casei de Moda Venus.

Prezentatorilor de moda li se puneau la dispozitie doar hainele, in privinta accesoriilor nu le raminea decit sa se descurce. "N-am avut alta varianta decit sa ne aducem de-acasa pantofi, cizme, curele, cercei, margele, ciorapi", continua Eugenia. "Il sunam pe tata, la Timisoara, sa-mi cumpere din tirgul de vechituri catarame, pe care le imbracam in materiale din care erau facute rochiile, confectionindu-ne astfel curele.

De asemenea, din nasturi ne faceam clipsuri", adauga Lavinia Sirbu, fost manechin la Apaca, prima sotie a lui Adrian Sirbu. Dar merita efortul. Salariul era frumusel, minim 1.700 de lei, plus facilitati, precum bonuri valorice pentru coafura si manichiura, reduceri consistente la haine scumpe si moderne ori deplasari in strainatate. "Eram cel mai bine imbracati barbati din Romania", spune Liviu Ionescu, in acea vreme manechin la Apaca, proprietarul de azi al Agentiei de modele MRA.

Divort cu cintec de fiul unui nomenclaturist

Invidia si mincatoriile se manifestau cel mai adesea atunci cind urma o deplasare in strainatate. "In perioadele acelea se primeau anonime in draci la Securitate, ca X sau Y sa nu plece, pentru ca intentioneaza sa ramina in strainatate. Toti avem dosare, sint sigur de asta. Ar fi interesant de stiut care dintre noi turna", adauga Ionescu.

Melek Amet, pe atunci manechin la Casa de Moda Venus, era frecvent taiata de pe listele pentru deplasari. La inceput, din cauza originilor sale musulmane, apoi, dupa divortul de Mircea Trofin, fiul unuia dintre viceprim-ministrii lui Ceausescu. "Nu a fost de acord sa divortam, de aceea mi-a facut astfel de greutati. Nu am luat nimic de la el, dupa ce ne-am despartit. Aveam 18 ani cind ne-am casatorit, iar mariajul nostru a durat trei ani. M-a cucerit cu serenadele pe care mi le facea si cu poeziile pe care zicea ca mi le-a scris. Nu pot insa uita ca datorita lui am ajuns manechin la Venus".

Botezatu a refuzat strainatatea

Catalin Botezatu n-a vrut sa ramina in strainatate desi, dupa ce fusese desemnat cel mai bun manechin european, a primit oferte sa profeseze "afara". Avea putin peste 19 ani si trecusera doar trei luni de la angajare. Nu a facut-o, pentru ca ii placea viata pe care o ducea aici. "Aveam un salariu bun, un Opel Ascona Manta - doar eu si Hagi posedam o astfel de masina, faceam deplasari in strainatate, imi permiteam vacante excentrice, participam la petrecerile mondene de weekend, organizate la vilele de la Snagov si Saftica". In schimb, colegul si prietenul lui de la Apaca, Liviu Ionescu, visa sa ramina in strainatate. A cerut azil politic in Franta, in 1989. "Eram cazati in sediul Ambasadei Romaniei de la Paris. In ziua in care am vizitat Luvrul, am fugit din grup. Peste noapte, m-a gazduit un roman stabilit in Franta, care era ghid turistic. E vorba despre Dan Chisu".

Pasiune nebuna pentru o femeie maritata

Tot la UCECOM era angajata ca manechin Dana Opsitaru, o femeie frumoasa pentru care Catalin Botezatu a facut o pasiune nebuna. Dana insa era casatorita si avea un baiat. Sotul ei era capitanul echipei nationale de baschet a Romaniei. Cind Dana a emigrat in Germania, impreuna cu sotul si copilul, Romanita Iovan a fost luata la intrebari de un ofiter de Securitate. "Cu citeva zile inainte ca ea sa fuga din tara, am fost impreuna la Moscova, pentru o prezentare. Am locuit in aceeasi camera, in sediul Ambasadei Romaniei. S-a crezut ca as fi stiut de planul Danei. Desi eram prietene foarte bune, ea nu a riscat sa-mi marturiseasca ceva despre asta", continua Romanita.

O alta frumusete a acelor ani era Anisoara Verdes, fata care aparea pe ambalajele ciorapilor Adesgo. "Brooke Shields a Romaniei", cum era botezata, a fost remarcata de multi barbati in voga atunci, unul dintre acestia fiind un important fotbalist dinamovist. Nu s-a lasat impresionata. Ani era o fata extrem de cuminte, care fugea de mondenitati. "Eram si foarte timida.

Cind ieseam pe podium, incercam sa nu ma uit in sala, sa nu ma intimideze cineva. Nu-mi placea sa merg la petreceri. De cele mai multe ori incercam sa ma fofilez", spune ea. A ramas in memoria publicului ca "fata de pe ciorapi", desi a aparut in numeroase calendare si cataloage de moda ori in reclame pentru Fabrica de cosmetice Miraj. In toti acesti ani, a primit atit de multe perechi de ciorapi de la Adesgo, incit a incaltat toata familia, vreme indelungata. "Am avut atit de multe perechi, ca mi-au ajuns mult dupa 1989", marturiseste Ani.

Manechinele, rivalele balerinelor de la Melody

Fetele "mamei Zina", de la Casa de Moda Venus, erau, la acea vreme, Ilinca Vlad, Melek Amet, Eugenia Enciu si Rodica Protasievici. "Zilnic, Zina facea crize de bila din cauza noastra. Asta pentru ca, pe la ora 12.00, cind avea nevoie de noi la probe, noi eram la Capsa, sa luam micul-dejun!", povesteste Rodica. Fetele descriu perioada de zece ani, cit au fost manechine la Venus, ca pe una frumoasa si nebuna. "Noi eram «divele» admirate, rasfatate si curtate de barbati. Primeam superbe cosuri cu flori, la fiecare prezentare.

De asemenea, consumatia noastra din restaurante era achitata de admiratori secreti. De nenumarate ori, ni se trimitea la masa cite o sticla din cea mai scumpa sampanie, noi nestiind din partea cui vine", adauga aceasta. "Alteori, primeam inele in orhidee", adauga Melek. "Eram magulite de aceste gesturi. Barbatii stiau sa admire fara sa fie mitocani. Mi-e dor de acele vremuri, cum mi-e dor de o scrisoare de dragoste trimisa prin posta", continua Rodica. Frumoasele spun ca au fost cumintele. Eugenia era maritata, avea un copil si, cum isi termina treaba, "fugea" acasa. Rodica a trecut printr-o casnicie, a facut un copil si apoi, citiva ani buni, a fost indragostita de un singur barbat. Iar Melek a avut, dupa divortul de Mircea Trofin, doua logodne lungi de trei, respectiv patru ani.

"Seara, mergeam in Barul Melody. Se crease o rivalitate intre noi, manechinele, si balerinele de la Melody. Uneori aparea si Nicusor Ceausescu. Venea s-o vada pe cintareata Janina Matei, dupa care era topit. Era un barbat extraordinar de frumos si de sarmant, un adevarat dandy. Orice femeie se simtea atrasa de el. Si eu l-am placut, dar fusesem sotia lui Trofin… Stiu ca nu s-a dat niciodata la nici una dintre manechine", ne marturiseste Melek.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.