Un mobil care face furori pe piata romaneasca si e cautat pe cea internationala poate sa determine pe oricine sa-si schimbe telefonul vechi.

Echipat cu diverse aplicatii destinate inlocuirii costisitorului sistem GPS, de localizare prin satelit, precum si a serviciilor de mesagerie (SMS, MMS, email) oferite de toti operatorii mobili, numai bun pentru a-ti arata in orice clipa unde se afla prietenii plecati la drum ori angajatii de pe teren, acest sistem revolutionar, mobil si software la un loc, merita sa se aseze in buzunarul oricui tinjeste dupa confortul secolului XXI.

Software-ul creat de doi studenti bucuresteni, Andrei IFTIMIE si Razvan Orlando MATEI, despre care "Cronica Romana" a scris in ultimele saptamani, transforma aparatul de telefonie mobila intr-o unealta multifunctionala, dar simplu de folosit, eliminand nevoia pentru cateva dispozitive existente pe piata la preturi nu tocmai mici. Evident, ne referim la utilizatorul obisnuit, care poate accede la servicii asemanatoare celor pentru profesionisti, dar la preturi mult mai mici.

Iata de ce este in stare creatia celor doi tineri romani de milioane (... de euro):

Cele doua produse software - Mobile Tracking System si respectiv Star Media Center Mobile - pot fi implementate si folosite aproape oriunde in lume. Sunt doua solutii globale, novatoare, cu potential de castig nelimitat ca durata in timp si volum. Prima aplicatie functioneaza in prezent pe telefoane cu sistem de operare Windows Mobile iar in viitorul foarte apropiat va functiona si pe telefoanele ce ruleaza sub sistem de operare Symbian. Astfel se va acoperi toata piata telefoanelor cu sistem de operare.

In contextul in care in primul trimestru al anului 2004, statisticile indicau ca in lume sunt aproximativ 1 miliard de utilizatori GSM, iar in al doilea trimestru al anului 2006 s-au inregistrat doua miliarde de utilizatori GSM si aproximativ 50% din telefoanele existente pe piata, atat in strainatate, cat si in Romania au sistem de operare, putem estima ca potentialul de piata al aplicatiei Mobile Tracking System este imens. Trendul este de dezvoltare si promovare a telefoanelor cu sistem de operare (Windows sau Symbian) deoarece utilizatorii doresc din ce in ce mai multe servicii (aplicatii software pe telefonul mobil.

Andrei Iftimie si Orlando Matei sunt printre primii creatori de software pentru telefonia mobila din lume care au dezvoltat un pachet de servicii atat de util si de variat pentru telefoanele mobile ale clientilor actuali, pe care le transforma in servicii accesibile oricui, indiferent de venituri. Iar munca lor, la un calcul sumar legat de potentialul unei piete de numai 100.000 de clienti dintr-un miliard de utilizatori GSM, duce spre multe zeci de milioane de euro anual. Numai bine pentru ei si pentru Romania.

Talentele, pentru a ajunge acolo unde merita, trebuie mai intai descoperite

Un interviu in exclusivitate pentru Cronica Romana

Care a fost visul copilariei fiecaruia dintre voi si ce s-a ales de el?

Andrei: Visul copilariei... hmm... A fost acela de a deveni profesor de matematica. Se pare ca am fost consecvent doar in ceea ce priveste urmarea unui domeniu tehnic. Ulterior, in timpul liceului, avand in vedere ca mi-am descoperit si alte valente care sugerau alte drumuri in viata... spre diplomatie, manageriat etc., in cele din urma am ales domeniul in care aveam cea mai lunga traditie si o evolutie constanta, verificata in timp. Cu alte cuvinte, am sperat ca, dupa terminarea studiilor universitare, sa pot unifica competentele tehnice cu cele de comunicare si persuasiune intr-un nivel de atributii specifice care sa ma reprezinte cat mai bine. Astazi sunt bucuros sa constat ca acest vis s-a implinit.

Orlando: Cand eram foarte mic vroiam sa ma fac capitan de vapor, apoi a inceput sa-mi placa mult matematica. Totul s-a sfarsit pentru mine cand parintii mi-au facut cadou un calculator HC ca rasplata pentru castigarea olimpiadei de matematica in clasa a IV-a cu nota 10 pe Bucuresti. De aici stiam sigur ca voi lucra in domeniul IT. In timpul liceului m- am axat foarte mult pe hardware si in primul an de facultate m-am angajat la Best. Totusi am plecat dupa cateva saptamani, realizand ca hardware-ul are perspective limitate din punctul meu de vedere, iar software ul (programarea) ma defineste mai bine.

Cum ati reusit sa va faceti cunoscute produsele si cine va sustine?

Andrei: Produsele noastre au beneficiat pana in prezent de diferite mijloace de marketing atat cat ne-a permis timpul si mijloacele financiare. Pentru a reduce costurile, chiar noi am creat un software de telemarketing care ne-a fost de un real folos in aceste campanii. Totusi... schimbarea majora in toate acestea se numeste Tabara Nationala Forum IT, eveniment unde am sustinut o prezentare in fata unui public numeros, pretentios (adica foarte bine pregatit teoretic si practic), alcatuit atat din firme de profil cat si din studenti eminenti, prezentare care a demonstrat si confirmat potentialul imens pe care aplicatiile noastre il au la momentul de fata pe piata autohtona si nu numai.

Totodata, Forum IT si, iata, Cronica Romana, prin pagina aceasta de stiinta, constituie un real sprijin pentru viitorii "mici" participanti care, alaturi de o echipa de profesionisti inimosi, pot deveni "mari"... Pentru ca talentele pentru a ajunge acolo unde merita trebuie mai intai descoperite... si mai e mult de descoperit in Romania. Ce e cu adevarat important este ca aceste "descoperiri" sa le facem noi primii si nu altii, altfel ramanem doar cu regretele si cu sintagma " Romania e o tara de oameni destepti"… care pleaca!

Perspective de piata...? La ce sa ne mai asteptam de la Fightersoft?

In urma participarii la Forum IT s-au conturat numeroase posibilitati de colaborare cu diferite firme, atat din tara, cat si din strainatate, fiecare dintre acestea avand propriul target specific de piata.

Ramane de vazut… stiti cum e in afaceri... nu trebuie sa te oferi nici prea repede, ca poti fi considerat o "femeie de naravuri usoare", dar nici prea tarziu, ca sari in extrema "o femeie frigida" alaturi de care nu se poate construi un business dinamic si profitabil. In consecinta, noi speram sa ne "oferim" exact cand trebuie si cui trebuie, cat mai aproape de "Fat Frumos software version 1.0)" daca se poate. De la Fightersoft… puteti sa va asteptati la foarte multe lucruri interesante si speram ca la anul, in premiera impreuna cu Forum IT, sa le experimentam alaturi de acelasi public entuziast ca si anul acesta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.