“Imi sta pe varful limbii”, “Unde ar putea fi cheile mele?”: cine n-a fost niciodata chinuit de un lapsus? Cand este momentul sa ne ingrijoram din cauza acestora? Memoria functioneaza ca un computer complex care administreaza o mare cantitate de informatii. Procesul memorizarii implica trei etape: invatarea, stocarea si reactualizarea.

Informatiile sunt stocate pe doua niveluri. Primul nivel este memoria de scurta durata. Ea nu poate contine decat un numar limitat de informatii si nu este reactualizabila decat o perioada foarte scurta de timp. De exemplu, memorizarea unui numar de telefon pe care sa-l formezi imediat face apel la memoria de scurta durata. Al doilea nivel este memoria de lunga durata. Capacitatea de stocare este, in principiu, nelimitata si cu cat stiti mai bine sa o utilizati cu atat ea poate contine mai multe informatii.

Cum se poate antrena memoria?

Antrenati creierul zilnic - Nu este vorba doar de a face exercitii de memorare cotidiene. Nu, obiectivul este sa ramaneti activ cat mai mult timp posibil mentinand o viata sociala si intelectuala: cititi, distrati-va, rezolvati cuvinte incrucisate, jucati carti, invatati o limba straina… Puteti face, de asemenea, exercitii: incercati sa retineti liste de cuvinte, numere de telefon sau poeme. Mentineti o buna igiena de viata - Exercitiile fizice, mai ales mersul pe jos, favorizeaza oxigenarea creierului. Adoptati o alimentatie echilibrata, bogata in peste, fructe si legume. Acestea contin elemente indispensabile pentru memorie. De altfel, studiile recente demonstreaza ca fumatul mareste riscul de aparitie a maladiei Alzheimer.

Tulburarile de memorie

Exista doua tipuri de tulburari de memorie: lapsusul si amnezia. Amnezia poate fi de scurta sau de lunga durata si poate afecta memoria pe termen scurt sau cea pe termen lung. Amneziile de scurta durata pot aparea in urma unui traumatism cranian. In aceste conditii este posibil ca pacientul sa nu-si aduca aminte de zilele care au precedat accidentul. Afectiunile principale care stau la originea amneziilor pe termen lung sunt maladiile neurodegenerative, precum maladia Alzheimer, accidentele cerebrale-vasculare, anumite boli psihice etc. In ceea ce priveste lapsusul, acesta apare, de obicei, in mod izolat si nu este grav.

Frecventa lapsusurilor creste in perioadele de stres (de exemplu, in perioada exa-menelor), din cauza oboselii, din cauza administrarii anumitor medicamente (somnifere, tranchilizante) si o data cu inaintarea in varsta. Imbatranirea are drept consecinta o mai proasta irigare cu sange si oxigenare a zonelor din creier asociate capacitati de memorare. Tulburarile de memorie nu trebuie neglijate. Maladia Alzheimer incepe prin tulburari de memorie, in general asociate cu dificultati de exprimare si orientare in spatiu. La aparitia acestor simptome este indicat sa vorbiti cu medicul dumneavoastra.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.