Final neasteptat in cazul celebrei partide de vanatoare organizate de Ion Tiriac. Miliardarul a ramas fara fondul de vanatoare de la Balc, unde la sfarsitul lunii ianuarie VIP-uri din Romania si miliardari din strainatate s-au intrecut in a-si arata talentele vanatoresti.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca va fi reziliat contractul de concesiune a fondului de vanatoare de la Balc detinut de Tiriac si ca va fi organizata o licitatie in perioada urmatoare. Povestea vanatorii de la Balc a tinut zile-n sir prima pagina a ziarelor. in zilele de 22 si 23 ianuarie, la invitatia si pe domeniul omului de afaceri Ion Tiriac mai multe nume sonore au participat la o vanatoare "de pomina". 185 de mistreti au fost impuscati in cele trei "goane" (partide) organizate, iar invitatii, printre care Adrian Nastase, fostul ministru al agriculturii Ilie Sarbu si mai multi miliardari din strainatate s-au simtit tratati "regeste".

Ecourile vanatorii nu s-au lasat prea mult asteptate. La scurt timp, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a dispus verificarea unor documente legate de fondul de vanatoare de la Balc. Verificarile au vizat legalitatea contractului si a actului aditional care au precedat concesionarea fondului de vanatoare catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, modul de gestionare a fondului si realizarea programului de investitii. Ieri, conducerea Ministerului Agriculturii a anuntat, intr-o conferinta de presa, ce hotarari s-au luat. ''Am aprobat rezilierea contractului, in urma constatarilor facute de echipa care a verificat modul de incredintare a fondului'', a declarat Gheorghe Flutur, citat de Mediafax. Ministrul a mai aratat ca echipa de control a avut discutii si cu reprezentantii firmei care gestioneaza fondul si ca se va tine cont de nivelul investitiilor realizate. "Procedura de initiere a licitatiei se va face dupa evaluarea investitiilor realizate la Balc, eventual de un observator neutru", a precizat Flutur.

Vanatoarea din ianuarie a reprezentat totodata si inaugurarea fondului de vanatoare de la Balc, dupa doi ani de ample amenajari. Acesta a apartinut, pana in anul 1989, protocolului de stat. in anul 2001, Regia Nationala a Padurilor (RNP) renunta la fondul respectiv, motivand ca se afla in imposibilitatea de a-l gestiona. A urmat atribuirea temporara catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, cu care RNP a incheiat in anul 2002 un contract de concesiune pe 10 ani, iar dupa doua saptamani termenul a fost prelungit pe o perioada de 49 ani.

"Vanatoarea este un sport scump oriunde in lume. Statul. Cine e statul? Ce a facut el? Noi, in 15 ani, nu am reusit nici macar sa ajungem unde am fost inainte de '90. Arata-mi dumneata in Bihor cine a mai investit 100.000, nu un milion, intr-un fond de vanatoare! si-n timp se fac doua milioane", declara Ion Tiriac redactorului sef al saptamanalului "Bihoreanul", jurnalist care a avut acces pe domeniul de la Balc in zilele vanatorii. Miliardarul roman a mai povestit, mandru, ca invitatii sai au fost impresionati. "Din punct de vedere al ospitalitatii, al valorii vanatului, al valorii peisajului, au cazut in fund. Le-am aratat ce inseamna ospitalitate romaneasca", a spus Tiriac.

Ion Tiriac e plecat din tara

Ion Tiriac nu a putut fi contactat, fiind plecat din tara. in schimb, asociatia de vanatoare Zimbrul Bucuresti si firma Wild Boar Club au remis un comunicat in care precizeaza ca nu poate fi vorba despre o reziliere a contractului de gestionare a fondului de la Balc, decizia putand fi pronuntata numai de o instanta judecatoreasca.

Investitii de circa 1,2 milioane euro

Ion Tiriac a bagat bani "grei" in amenajarile de la Balc. Potrivit omului de afaceri, valoarea investitiilor realizate pana in prezent se ridica la circa 1,2 milioane euro. Ambitia sa a fost sa amenajeze cel mai mare tarc privat de vanatoare din tara, unde sa invite personalitati puternice. Conform saptamanalului "Bihoreanul", in mai putin de 3 ani efectivul de mistreti a crescut de la 80 la 550 de exemplare. S-au ridicat grajduri, un depozit de furaje si o mini-moara care sa prelucreze hrana pentru vanat. Drumurile de acces au fost pietruite, spatiile verzi, refacute, iar cabana, sediul administrativ si un dormitor pentru personalul de intretinere, paraginite de ani de zile, au fost renovate si modernizate. Pe cele 1.340 hectare a fost amenajat si tarcul destinat vanatorilor: vechea imprejmuire de 22 de kilometri a fost reparata si dublata de un gard electric, care sa pastreze mistretii inauntru. si mai exista o categorie de "marfa": 80 de cerbi si ciute, supuse si ele dezvoltarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.