Astazi incepe, in premiera la Bucuresti, Congresul European de Istorie a Religiilor, la care vor participa peste 150 de savanti din peste 30 de tari

Al saselea Congres European de Istorie a Religiilor se desfasoara, anul acesta, pentru prima data intr-o tara est-europeana si va reuni la Bucuresti specialistii cei mai prestigiosi pe plan international ai disciplinei create de Mircea Eliade. Evenimentul este organizat de Asociatia Romana de Istorie a Religiilor (ARIR), bucurindu-se, in acelasi timp, de sprijinul unor institutii romanesti importante, printre care Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, Institutul Cultural Roman si Agentia Universitara a Francofoniei.

Recunoastere de la Cotroceni

Lucrarile congresului vor fi deschise astazi, la Ateneul Roman, iar la festivitati va participa presedintele Traian Basescu, sub al carui patronaj are loc evenimentul. Presedintele a transmis, prin consilierul de stat Bogdan Tataru-Cazaban - el insusi un tinar specialist in istoria religiilor -, ca recunoaste importanta academica si culturala a congresului si ca va conferi, cu acest prilej, decoratii unor personalitati straine care au promovat opera lui Mircea Eliade. Va fi medaliat, de asemenea, Andrei Oisteanu, presedintele ARIR.

La conferinta de presa organizata ieri, directorul ICR, Horia-Roman Patapievici, a inceput prin afirmatia ca Mircea Eliade "a pus istoria religiilor pe harta preocuparilor romanesti", aratind, in acelasi timp, ca meritele sale au ramas singulare in peisajul autohton, pentru ca opera sa nu a dat nastere, la noi, unei traditii academice institutionalizate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.