In timpul Sommetului Francofoniei, accesul persoanelor care locuiesc sau au locul de munca in zonele securizate se va face numai pe baza documentelor de identitate si a legitimatiilor de serviciu. "Persoanele care au domiciliul in zona culoarelor unice pot intra doar daca poseda documente care sa ateste acest lucru", a declarat, ieri, directorul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), generalul de brigada Lucian Pahontu.

Fluturasi cu scheme pentru... parcarea masinilor
Haosul creat in buricul Capitalei va fi gestionat de sute de patrule formate din jandarmi, politisti si SPP-isti. In incercarea de a preveni blocajele, politistii de la circulatie au inceput deja sa imparta fluturasi, prin care li se explica bucurestenilor unde isi pot parca autoturismele. "Daca o persoana sta, de exemplu, pe Calea Victoriei, va fi rugata sa parcheze masina pe o strada laturalnica si sa merga pe jos spre casa", a precizat Pahontu.

Potrivit directorului SPP, in zona Palatului Parlamentului, se va institui o zona de siguranta unde va fi permis accesul pietonal - Piata "George Cosbuc", Piata Unirii, Izvor, 13 Septembrie, Panduri - insa accesul pe langa gardul Palatului Parlamentului va fi interzis.

Generalul de brigada Pahontu a explicat ca intreaga activitate de organizare si desfasurare a securitatii participantilor la sommet - pentru care s-au acreditat pana in prezent aproximativ 4.500 de persoane - este gestionata pe parcursul a cinci etape, pentru fiecare in parte fiind constituita cate o grupa operativa.
SPP-ul se va ocupa de controlul antiterorist

Peste 95% din cadrele SPP, in cooperare cu structurile sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala, vor desfasura actiuni pentru garantarea securitatii reuniunii pe trasee, in zona Aeroportului Otopeni si a celor doua de rezerva - Baneasa si Kogalniceanu, in zona Palatului Parlamentului, in apropierea hotelurilor, dar si in interiorul acestora.

SPP va conduce si executa controlul tehnic antiterorist al traseelor de deplasare, al hotelurilor destinate cazarii demnitarilor, cat si al tuturor spatiilor destinate desfasurarii activitatilor sommetului. Tot SPP-ul va asigura protectia demnitarilor pe timpul deplasarilor si a celorlalte activitati, paza transporturilor cu bagaje apartinand sefilor de state, prim-ministrilor si a altor demnitari asimilati acestora. Pahontu a declarat ca pentru asigurarea medicala au fost desemnate spitale de prima urgenta - Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - si spitale de rezerva - Spitalul Clinic de Urgenta Elias, Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" si Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon".

Masinile de protocol vin de la ministerul de externe
Pahontu a mai afirmat ca 65% din autoturismele SPP au peste 10 ani vechime, asa incat masinile necesare insotirii delegatiilor vor fi puse la dispozitie de Ministerul Afacerilor de Externe.

Reuniunile Sommetului Francofoniei se vor desfasura, in perioada 25-29 septembrie, la Centrul International de Conferinte din Palatul Parlamentului, in prezenta a 63 de sefi de stat, sefi de guvern, ministri ai afacerilor externe, ministri ai tarilor francofone si inalti reprezentanti ai organizatiilor internationale si europene, precum Secretarul General al ONU, presedintele Parlamentului European, presedintele Comisiei Europene. Sefii de state si guverne vor fi cazati in cele sase hoteluri de cinci stele din Bucuresti, pe cheltuiala statului roman.

Suma necesara pentru cazarea acestor delegatii este estimata la 350.000-400.000 de euro. Mare parte din presedinti si premieri vor ajunge la Bucuresti pe data de 27 septembrie si vor pleca, cel mai probabil, la 29 septembrie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.