Pentru Tudor Gheorghe, tendintele muzicale nu se creioneaza peste Ocean. Nici vorba! Pentru el, tendintele tin de constiinta artistica pur romaneasca. El nu condamna vehement genurile noi din muzica, ci continua sa respire si sa transmita romaneste, aducand in fata unui public avid de valoare pura o serie de spectacole de cel mai inalt nivel. Asa s-a intamplat si la jumatatea anului, in timpul maratonului "Saptamana risipitorului de frumuseti". in perioada 29 mai-4 iunie, Tudor Gheorghe a prezentat sapte spectacole diferite in tot atatea zile, in fata unui public generos care a umplut pana la refuz Sala Palatului din Capitala.

Dupa premiera spectacolului "in cautarea dorului pierdut", maestrul Tudor Gheorghe pregateste cea de-a doua premiera a acestui an, un spectacol care ii va purta pe fani in Romania interbelica. Daca luam in calcul performantele din ultimii ani, e aproape sigur ca si acest spectacol se va desfasura cu casa de bilete inchisa.

Bilete, intre 30 si 70 RON

Spectacolul "Calvarul unei inime pribege" este programat pe 3 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Palatului din Capitala. Pentru aceasta calatorie intr-o Romanie de multi uitata, agentia Vreaubilet.ro a scos la vanzare cinci categorii de bilete, pretul lor osciland intre 30 si 70 RON, in functie de pozitionarea in sala. Potrivit organizatorilor, biletele se gasesc la Sala Palatului, Teatrul National, Music Box, Magazinul Muzica, World of Music, Magazinul Victoria, www.vreaubilet.ro si www.bilete.ro.

"M-a obsedat dorul nebun din refrenele prea nedrept uitate"

Concertul, ce va fi prezentat in premiera pe 3 noiembrie, alaturi de o orchestra de estrada, nu este o insiruire de "refrene eterne" prin frumusetea lor, ci un spectacol in care este evidentiat rafinamentul de exprimare si comportament al romanului din anii interbelici.

Ca de fiecare data, pentru realizarea unui astfel de spectacol, maestrul Tudor Gheorghe are niste motive solide. Pentru "Calvarul unei inime pribege", artistul spune ca "m-a obsedat dorul nebun din refrenele prea nedrept uitate", considerand ca "rafinamentul, simplitatea, dulceata acestor cantece trebuie cunoscute". "Poemele pe care le propun spre aducere aminte si spre cunoastere au o eleganta pe care am pierdut-o. Cu ochii inainte spre Europa, am uitat ca am fost, nu de foarte mult timp, europeni. Sloganele autohtone din perioada interbelica se fredonau la Viena si Paris. Temele muzicale din majoritatea cantecelor sunt romanesti. Nu copiam refrene straine. Aveam si aici mandria noastra. Kitch-ul care ma inconjoara, nu numai in plan muzical, ma revolta si ma simt dator sa raspund in felul meu. Tinerii care ma onoreaza cu prezenta lor la spectacole trebuie sa cunoasca aceasta muzica. Sper ca le va fi mai usor. Adica nu, sunt sigur", adauga maestrul.

Fie ca vorbim de "Cele patru anotimpuri ale poeziei romane. Primavara, Toamna, Iarna si Vara Simfonic", "Petrecere cu taraf", "in cautarea dorului pierdut", "Cu Isus in celula" sau de aceasta noua premiera - "Calvarul unei inime pribege" -, Tudor Gheorghe nu renunta la promovarea valorilor pure romanesti. si nu o face de ieri de azi, ci de 40 de ani, in ciuda unor perioade in care s-a confruntat cu cenzura confratilor sai..


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.