Romanii vor reveni, de nevoie, la incalzirea cu lemne si carbuni

Pe romani ii asteapta cea mai grea iarna de pana acum, avand in vedere ca intretinerea va costa dublu sau chiar triplu in multe orase din tara, comparativ cu Bucurestiul. In plus, nu vor primi ajutor de stat decat cei care au venituri de mai putin de 500 RON pe membru de familie, in timp ce, daca venitul depaseste aceasta suma, factura trebuie platita integral. Cea mai simpla explicatie pentru preturile mari din provincie ar fi ca, in cele mai multe orase, nu mai exista cerere de agent termic pentru uz industrial, iar eficienta este foarte redusa, in timp ce in Bucuresti se consuma foarte mult.

La iarna, intretinerea in multe orase din tara va fi dubla sau tripla fata de Bucuresti, iar oamenii vor reveni, de nevoie, la incalzirea cu lemne si carbuni

Pana la urma, consiliile locale vor stabili pretul energiei termice, care nu poate sa fie mai mare de 7% peste nivelul de referinta stabilit de autoritati, potrivit unui ordin al Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ce se va publica maine, dupa cum a declarat Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Numai ca acest nivel de referinta este foarte mare, in cele mai multe cazuri.

Asadar, maine va fi definitivata lista cu preturile de referinta pentru energia termica, iar autoritatile locale vor avea la dispozitie 45 de zile pentru stabilirea tarifului final. In caz contrar, consumatorii vor plati gigacaloria la pretul vechi de 107,5 lei, a declarat Mircea Toader, citat de Mediafax. "Pana la 15 septembrie, trebuie publicat un ordin al ANRE, care sa precizeze modul de calcul al preturilor de referinta, precum si lista finala a acestora.

Observatiile pot veni pana la aceasta data", a afirmat oficialul MAI. Potrivit acestuia, "autoritatile locale au voie sa creasca tarifele pentru populatie cu cel mult 7% fata de preturile locale de referinta, si aceasta numai daca demonstreaza ca au un program de modernizari. Nivelul de 7% inseamna suficient de mult pentru a putea realiza investitii", a afirmat oficialul MAI.

Presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat, citat de Mediafax, ca limita maxima de 7% pentru calculul preturilor finale la energia termica este doar o propunere, iar metodologia de calcul a preturilor de referinta nu este definitivata.

Consumatorii, la mana consiliilor locale
Consiliile locale vor hotari ulterior daca vor mentine pretul de referinta sau preturile finale la consumator vor fi mai mari sau mai mici decat acest nivel.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.