Intr-un climat familial potential stabil emotional si securizant, vestea ca un copil are astm bronsic poate constitui de cele mai multe ori un soc atat pentru copil cat mai ales pentru parinti. Este un prag care se depaseste cu mare dificultate, in conditiile in care lipsa de informare accentueaza considerabil restrictiile pe care aceasta boala le impune din punct de vedere fizic, emotional si social vietii copilului bolnav si indirect intregii familii.

Asociatia ACCES s-a nascut din necesitatea de a da parintilor raspunsuri pertinente la cateva din cele mai frecvente intrebari referitoare la astmul copiilor. Asociatia are ca scop promovarea, organizarea si reprezentarea in tara si in strainatate a actiunilor umanitare destinate protejarii si promovarii drepturilor a intereselor copilului si tanarului diagnosticat cu astm bronsic si, acelora destinate acordarii de asistenta integrala medicala, psiho-sociala si consiliere de specialitate. Asociatia va va ajuta sa intelegeti mai bine astmul bronsic si sa alegeti cea mai potrivita atitudine si cel mai eficient tratament pentru copilulul dumneavoastra sub recomandare exclusiv medicala. Va va reda speranta si increderea intr-o "reala normalitate" a vietii copilului dumneavoastra, total diferita de ceea ce din considerente psihice si afective inseamna pentru dumneavoastra in prezent normalitatea impusa de limitele bolii.

Ce este astmul bronsic?

Dr. Gabriela Tuiu, medic primar pediatru, spune ca astmul bronsic este o boala cronica a bronsiilor, caracterizata prin inflamatie si ingustarea cailor aeriene, care-l face pe bolnav sa simta senzatia de sufocare, sa tuseasca si sa aiba o respiratie suieratoare. Astmul bronsic este o boala cronica care necesita un tratament de lunga durata. In cazul celor mai multi dintre pacienti, aceasta semnifica administrarea unei medicatii zilnice. Toate schemele terapeutice trebuie sa includa educarea pacientului si apartinatorilor. Educatia este probabil instrumentul cel mai important in tratamentul astmului bronsic. Tratamentul este obligatoriu, deoarece afectiunea are repercursiuni asupra autoperceptiei, relatiilor interpersonale si calitatii vietii.

Problema psihologica

De asemenena, dr. Gabriela Tiui explica de ce majoritatea copiilor sunt marcati de problema lor. Boala se asociaza cu sentimente de jena, rusine, culpabilitate si cu evitarea activitatilor sociale. Elementele psihologice si comportamentale identificate la copiii cu astm bronsic sunt consecinta bolii. Parintii unui copil cu astm bronsic pot deveni frustrati. Multi dintre ei adopta o atitudine intoleranta. In tot acest context, factorii somatici, psihosociali si de mediu au un rol modulator major.

Copilului si parintilor trebuie sa li se permita sa aiba un rol activ in managementul bolii. In acest sens se stabileste un parteneriat copil-medic-parinte care se bazeaza pe comunicare deschisa si incredere reciproca si al carui scop este o viata libera de constrangeri. Educatia copil-parinte trebuie sa fie individualizata, adaptata nevoilor/nivelului fiecaruia si sa cuprinda o abordare graduala. Scopul acestei educatii este de a furniza copilului/familiei sale, informatii pertinente si sa-i formeze abilitatile necesare pentru a-si urma planul de tratament stabilit de medic.

Prin aceasta terapie comportamentala se creeaza "puntile de comunicare" pentru acceptarea si intelegerea tuturor aspectelor legate de astm si modul in care se reflecta ele in viata de zi cu zi.
Parteneriatul copil-medic-parinte este un proces continuu in cadru caruia se face schimbul de informatii, se faciliteaza exprimarea temerilor si ingrijorarilor legate de boala. Copilul bolnav si parintii trebuie incurajati cu privire la evolutia pozitiva in timp, sub tratament, a bolii. Trebuie eliminat sentimentul de vinovatie si orice tip de pedeapsa. Copilul trebuie laudat si recompensat, complianta si succesul tratamentului crescand atunci cand copilul este motivat, parintii sunt toleranti si ambele parti inteleg cauzele bolii si etapele de management.
In acest context, au luat nastere programe de consiliere si suport emotional, de restabilire a increderii, de crestere a calitatii vietii, de eliberare de constrangeri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.